De ‘Vrienden van Amstel’ zetten Ahoy op z’n kop

Rotterdam Ahoy is weer omgetoverd tot de grootste kroeg van Nederland. Tijdens de 26e editie van De Vrienden van Amstel LIVE (VVA) komen de grootste namen uit de Nederlandse muziekindustrie samen voor een muzikaal feest. Vliegende artiesten, vuurwerk en een bar op wielen, ook dit jaar kan het niet gek genoeg.

Wie binnenkomt in Ahoy vraagt zich af: waar is die welbekende bar? De vloer staat vol met mensen, geen ruimte om nog een bar te plaatsen. Toch? Daar brengen Kraantje Pappie en Bizzey wel even verandering in. Al snel ontstaat een grote open cirkel op de vloer, als het ware een moshpit. Maar in plaats van dat mensen hard op elkaar afrennen, vliegen de twee artiesten de lucht in terwijl de bar uit het plafond naar beneden komt. Het feest is geopend en de toon van de avond gezet.

Opvallend aan deze editie van VVA is dat er veel artiesten debuteren. Onder andere Dj La Fuente, band Son Mieux en zangeres Meau maken allemaal voor het eerste hun opwachting tijdens het muziekspektakel. Maar, de nieuwelingen staan er gelukkig niet alleen voor. Artiesten zoals Flemming, Guus Meeuwis en DI-RECT keren allemaal terug in Ahoy. Terug van wat langer weggeweest zijn ‘The Opposites’, tien jaar na hun laatste deelnamen zijn ze er deze editie weer bij. 

Dat de sfeer er goed in zit, wordt al snel duidelijk. Zodra de eerste noten van ‘’t Dondert & ’t Bliksemt’ klinken, wordt de eerste polonaise ingezet. Met een grote glimlach rennen Flemming en Guus Meeuwis over het podium. Ze hebben het zichtbaar naar hun zin en die vrolijkheid werkt aanstekelijk. De hele zaal zingt luidkeels mee.

De avond kent een gevarieerd repertoire. Van een uptempo DJ-set van La Fuente, tot een emotionele vertolking van ‘Dat heb jij gedaan’ van Meau en Zoë Tauran. Nieuwe en oude nummers passeren de revue. Voor wie niet bekend is met het concept van VVA. De zaal kent twee podia, een rechts in de zaal en een links. Een van de podia heeft daarnaast met een loper tot het midden van de zaal. Afwisselend wordt er op de verschillende podia opgetreden. Terwijl Suzan en Freek de zaal meekrijgen met hun nummer ‘Goud’, wordt er aan de andere kant van de zaal alweer een nieuwe act klaargezet. Er gebeurt een hoop en je kijkt je ogen uit.

VVA zou VVA niet zijn als er niet wordt uitgepakt in special effects. Snelle zingt zijn nummer ‘Smoorverliefd’ dan ook vanuit een luchtballonmandje dat uit het plafond omlaag komt. Ook een rijdende piano met daarop een tap is voor VVA geen probleem. De artiesten veranderen voor even in barpersoneel en delen al zingend bier uit aan het publiek. Wie geluk heeft, vangt ondertussen ook nog een van de merchandise items die de zaal in worden geslingerd.

De klapper van de avond is toch wel de samenwerking tussen Son Mieux en DI-RECT. Wanneer deze twee bands hun krachten bundelen, zorgen zij letterlijk en figuurlijk voor vuurwerk. Maar ook de Queen medley van Duncan Laurence, S10, Flemming en Nick Schilder, kan rekenen op enthousiaste reacties uit de zaal.

Na ruim drie uur, wat overigens zeker niet zo voelde, komt de show tot een einde. Een opvallend einde, zou je het wel kunnen noemen. Na een feestelijke vertolking van ‘Bestel mar’ van Rowwen Hèze, met wat hulp van alle ‘vrienden’ zoals de artiesten zich gezamenlijk noemen, sluit host van de avond Kraantje Pappie de avond af. Maar, de lichten in de zaal blijven uit. Wie vaker naar shows en concerten gaat, weet wat dat betekent. Dat laatste nummer, was niet echt het laatste. Nick Schilder en Duncan Laurence zingen samen ‘Love of my life’ van Queen. De zaal is stil van bewondering en enkel zaklampjes en één grote spotlight verlichten de zaal. Een prachtig optreden, maar als VVA bezoeker verwacht je nu nog één uptempo optreden om de show echt met een knal te eindigen. Helaas komt die niet, de lichten gaan weer aan. Dat was het dan voor VVA 2024.

Bron foto: ANP/Levin den Boer

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...