Taalverwarring en dansen op de veerboot tijdens het eerste door Engeland georganiseerde ETDS

Voor de eerste keer is het Europees Toernooi voor Dansende Studenten (ETDS) door England georganiseerd. Met het thema ‘Under the sea’ is England na 68 edities aan de beurt geweest om dit danstoernooi voor studenten te organiseren.

Het ETDS wordt twee keer per jaar gehouden, een keer in de herfst en een keer tijdens Pinksteren en is er voor alle ballroom-dansende studenten. Elke editie doen er honderden dansers mee. Het is een weekend dat helemaal in het teken staat van ballroom dansen. Dit merkt ook Wouter, een van de teamcaptains van Footloose: “Het hele weekend zit je in een bubbel van mensen die jouw passie voor ballroomdansen delen. Je leert enorm veel van elkaar en geniet van het dansen met mensen uit heel Europa, wat het tot een werkelijk onvergetelijke ervaring maakt.”

Taalverwarring

Het eerste ETDS hebben drie universiteiten in Duitsland, die meer contact met elkaar wilden hebben, georganiseerd. In 1995 werd het ETDS door de studentendansvereniging Footloose voor het eerst in Nederland georganiseerd, waarna het regelmatig in deze twee landen is geregeld.

In 1990 heeft de universiteit van Kiel de Tanzmaus geïntroduceerd, die vanaf dat moment de trofee van de teamwedstrijd is geweest. Het team met de meeste punten, die op verschillende manieren te verdienen zijn, neemt aan het eind van het weekend de muis mee terug naar huis. Deze editie heeft Groningen het toernooi gewonnen, dus mag de Tanzmaus het komende half jaar mee naar Nederland. De enorme koffer kleren die de muis heeft, wordt waarschijnlijk nagestuurd of krijgt hij pas weer met Pinksteren op het volgende ETDS.

Tegenwoordig is iedereen die in Europa, en soms ook erbuiten, mee wil doen aan een ETDS welkom, wat goed te zien is geweest deze editie. Er hebben namelijk studenten uit onder andere Amerika, Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Nederland, England, Zwitserland, Hongkong en Colombia gedanst. Al deze verschillende nationaliteiten zorgen nog wel eens voor taalverwarring. “Ik heb in de laatste twintig minuten Engels, Duits en Nederlands gepraat”, aldus een studente.

Dansen op de veerboot

De reis van en naar het ETDS is meestal al een heel avontuur op zich en deze keer niet alleen voor de studenten. Als je namelijk meerdere studenten op weg naar een dansweekend op een veerboot zet, met lange gangen, dan kúnnen ze niet anders dan gaan dansen. Medepassagiers van de veerboot hebben hun ogen uitgekeken, terwijl er tientallen studenten allemaal samen in een rij de batchata aan het dansen waren. Niet alleen op de veerboot werd gedanst. Ook op een treinstation en tijdens de grenscontrole konden de dansers het niet laten om wat groepsdansen te doen.

Foto: Levi Baruch

Battle of the busses

Dit is niet het enige opmerkelijke tijdens de reis naar Southampton geweest. Twee teams uit Nederland, die met bussen naar England zijn gegaan, hebben voortdurend gestreden voor wie er het eerste bij de volgende stop en de eindbestemming zou zijn. De teams hebben deze reis alleen niet zonder slag of stoot afgelegd. De West-bus, met teams uit Amsterdam en Delft, heeft de veerboot volgens schema bereikt en heeft daarmee de eerste ronde gewonnen. De Oost-bus, met het team uit Eindhoven, heeft dit door vertraging niet gehaald en hebben een latere veerboot moeten pakken.

Toch was de winst nog niet in zicht voor de West-bus. Ook deze studenten hebben met een tegenslag te maken gekregen. Deze tegenslag is in de vorm van een gebroken ruit gekomen, nadat de bus door te smalle weggetjes op het platteland heeft moeten rijden en zodoende een steen de ruit heeft verbrijzeld. Kathlina, een student die met de West-bus meereed zegt hierover: “Het werd onzeker of wij zo konden blijven rijden.” Gelukkig voor de West-bus heeft een aardig stel geholpen om de resterende scherven uit het buitenraam te verwijderen en besloten de studenten verder te rijden met een enkel geplateerd raam. Bij de eindbestemming aangekomen, zijn de studenten erachter gekomen dat de West-bus uiteindelijk toch gewonnen had…ondanks de raam gerelateerde perikelen.

Bij een Duits team dat met de bus is gereisd, is er overigens niks mis gegaan. Dat komt volgens Fabian, een Duitse student en vaste deelnemer van het ETDS, door één ding: “De Duitse bussen zorgen ervoor dat de bus op tijd is en niet in de file staat, zodat ze zeker de veerboot kunnen pakken. De Nederlandse teams organiseren ondertussen livestreams, quizshows en locatieraces.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...