Stichting Buurtgezinnen bestaat tien jaar. Gezinnen die in een moeilijke periode zitten, worden door Buurtgezinnen gekoppeld aan een stabiel gezin in de buurt dat wil helpen. Dit om de ouders van het gezin in de moeilijke periode te ontlasten. “Het gaat om een stukje oprechte aandacht bij de kinderen”, vertelt Maaike Haan, coördinator van Buurtgezinnen in Tilburg en Loon op Zand.
De gezinnen die in een moeilijke periode zitten, kunnen in allerlei situaties aankloppen bij Buurtgezinnen. “Denk aan overbelasting bij één van de ouders door ziekte, of tijdens een zware periode. Maar ook alleenstaande ouders met een vraag kunnen aankloppen.” Volgens Haan moet je ook denken aan een rugzakje bij één van de kinderen, waardoor een ander kind uit het gezin wat minder aandacht krijgt.
Glaasje ranja of met de hond wandelen
“Het kind dat wordt opgevangen draait normaal mee in het steungezin”, vertelt Haan. “Het gaat om de kleine dingen, denk aan het kind uit school halen en een glaasje ranja drinken, wandelen met de hond of sporten. Echt een stukje oprechte aandacht.” Volgens Haan missen sommige kinderen dat. “Wij vinden dat vanzelfsprekend, maar soms kunnen ouders die aandacht niet geven.”
In het coördinatiegebied van Haan zitten rond de zeventig gezinnen met een hulpvraag. Daar zijn nog niet genoeg steungezinnen voor. Vraaggezinnen worden gekoppeld aan steungezinnen en het moet wel passen: “Denk aan vertrouwen, de klik, afstand of wel of geen huisdier. Voor het vraaggezin is het in het begin moeilijk om hulp te vragen. Dat wordt later wel makkelijker, gezinnen leren elkaar beter kennen en groeien naar elkaar toe.”