Grote zorgen over producten Shein

Producten van webshops buiten Europa bevatten mogelijk een te groot gehalte aan giftige stoffen. Experts maken zich grote zorgen en willen consumenten waarschuwen voor de mogelijke gevaren die hiermee gepaard gaan.

Regels over de productie van en handel in chemische stoffen staan vast in de REACH Verordening. Deze verzameling van regels heeft als doel om de risico’s van chemische stoffen binnen de perken te houden. Die risico’s bestaan onder andere uit gezondheidsrisico’s, maar ook schade aan het milieu. Alle landen van de Europese Unie moeten zich hieraan houden, maar webshops buiten de Europese Unie verkopen producten die mogelijk niet aan deze regels voldoen. Consumenten lopen mogelijk gevaar door spullen te kopen bij deze webshops. Europese toezichthouders zijn daarom een onderzoek gestart naar de Chinese webshop Shein.

Eerder foutgegaan

De strenge normen zijn er niet voor niets. Eerder toonde een onderzoek van Pointer aan dat slippers die gekocht werden bij Shein 325 keer giftiger waren dan toegestaan. Ze overschreden de gezondheidsnorm voor de wettelijk toegestane hoeveelheid toxische stoffen en werden naar aanleiding van deze resultaten van de webshop verwijderd. Er werd een enorme hoeveelheid DEHP aangetroffen, een weekmaker. Het is een stof die wordt toegevoegd aan onder andere kunststoffen waardoor deze flexibeler worden en rubberachtige eigenschappen krijgen. Volgens de lijst van REACH is DEHP een ‘zeer zorgwekkende stof’, omdat deze een hormoonverstorende werking heeft en de vruchtbaarheid en een ongeboren kind kan beschadigen.

Zorgen bij RIVM

Er is een risico dat producten niet voldoen aan de Europese wet wanneer ze van buiten de Europese Unie komen. Femke Affourtit, toxicoloog en risicobeoordelaar bij het RIVM, uit hierover haar zorgen: ”Als consument kun je onbewust producten kopen die chemische stoffen bevatten die binnen de EU verboden zijn.” De onwetendheid van de consument is voor Affourtit een grote zorg. ”Als je als bedrijf een importeur hebt, is die verantwoordelijk voor de controle van die producten. Als je als consument zelf direct iets aankoopt dan mis je die controlestap.”

Experts zoals Affourtit roepen consumenten dus op om bewust om te gaan met deze producten. Het risico op het kopen van onveilige producten kan beperkt worden door producten bij Europese webwinkels te kopen.

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht