Gemeente Tilburg ziet geen noodzaak tot extra campagnes voor inlevering oude medicijnen ondanks milieuvervuiling

Publicatiedatum:

Wanneer oude medicatie op een onjuiste manier wordt weggegooid, kan dit grote gevolgen hebben voor het milieu. Toch ziet Gemeente Tilburg geen noodzaak tot extra campagnes om haar inwoners hiervan bewust te maken. In ’s-Hertogenbosch en Eindhoven gebeurt dit wel.

Uit onderzoek van Breda University of Applied Sciences (2019) blijkt dat slechts een derde van de medicijngebruikers in Brabant restafval op de juiste wijze afvoert. Dit betekent dat het medicijnafval niet alleen toeneemt, maar ook in toenemende mate op de verkeerde plaats komt.

Mensen gooien medicatie namelijk vaak weg door het door te spoelen. Hierdoor komt het via het afvalwater terecht in de rioolwaterzuivering. En daar is de huidige zuivering volgens Ingeborg Riedstra, woordvoerder van Waterschap de Dommel (Midden-Brabant), niet op ingericht. “Het systeem haalt de medicijnresten niet uit het water, waardoor ze terecht komen in beken en rivieren. Dit heeft grote gevolgen voor alles wat daar leeft. Het kan bijvoorbeeld invloed hebben op het gedrag van vissen, waardoor jagende vissen passief gedrag gaan vertonen en zelf ten prooi vallen. Maar het is ook voorgekomen dat vissen van geslacht veranderen.”

Het gaat hier niet om bijzondere of extra sterke medicijnen. Volgens Riedstra richten vooral huis-tuin-en-keukenmedicijnen zoals ibuprofen grote schade aan.

Waterschap de Dommel werkt toe naar het bouwen van een ozoninstallatie die tot wel 70 procent van de medicijnresten uit het water kan halen. Voor nu richten zij zich vooral op campagnes waarmee zij mensen bewust willen maken van het probleem.

In Tilburg kun je bij bijna iedere apotheek oude medicijnen inleveren. Dit kan in een daarvoor bestemde ton. Wel is het van belang dat alleen de strips ingeleverd worden, en dus niet de doosjes die eromheen zitten. Het verpakkingsmateriaal neemt namelijk veel ruimte in beslag, en er staan vaak persoonlijke gegevens op vermeld.

Sinds 2018 haalt de Afvalstoffendienst Den Bosch deze oude medicijnen op, waarna ze vernietigd worden. De kosten voor dit proces worden betaald door gemeente Tilburg.

Logistics Community Brabant en Brabants Kernteam Medicijnresten uit Water hebben in 2022 ook een bewustwordingscampagne opgezet voor regio Eindhoven en ’s-Hertogenbosch. Deze campagne heeft ervoor gezorgd dat het bewustzijn in Eindhoven verdriedubbeld is en in ’s-Hertogenbosch met 37.5 procent is gestegen.

Tilburg kent nog geen soortgelijke campagne en daar zijn ook geen plannen voor. “Wij zien geen aanleiding om een dergelijke campagne op te starten. We concluderen dat de huidige informatievoorziening, bestaande uit onze Afvalwijzer en informatie op onze site, op dit moment voldoende is”, aldus Rosanneke van Daele-Noomen, bestuurswoordvoerder van gemeente Tilburg.

Deze twee kanalen informeren inwoners echter alleen over waar zij hun medicijnen veilig kunnen deponeren (milieustraat of mobiele recyclestraat) en niet over het belang hiervan.

Lees ook: Nog altijd geen oplossing voor medicijnverspilling in Nederland

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...