Zijn virtuele artiesten de toekomst tegen klimaat-belastende tours?

Verschillende artiesten reizen de hele wereld rond om concerten te houden. Veel van deze bestemmingen bereiken ze met (privé)vliegtuigen. Dat zorgt voor veel uitstoot van CO2. Sinds kort worden er steeds meer hologrammen gebruikt bij concerten, zoals bij het concert ABBA Voyage. Dit is dus beter voor het milieu. Betekent dit dat artiesten hun CO2 voetafdruk kunnen verkleinen door met hologrammen te werken?

“Als artiesten minder gaan rondreizen, maar op één locatie live gaan optreden en dat dan via hologrammen streamen naar andere locaties in de wereld, scheelt dat zeker vluchten van de artiesten”, vertelt Yvonne van Everdingen, Hoogleraar Marketing en Innovation. Minder vluchten zouden zorgen voor minder CO2 uitstoot bij de artiesten. Toch is er geen garantie. “Het kan dan echter zijn dat er juist meer fans zijn die de persoon echt live willen zien en over grotere afstanden gaan vliegen.”

Hologrammen

Van Everdingen vertelt dat hologrammen theoretisch gezien een deel van het werk van de echte artiest over kunnen nemen. Als concertgangers echter weten dat de echte artiest aanwezig is, zullen ze diegene toch liever live willen zien. Volgens van Everdingen worden hologrammen vaker ingezet bij concerten waar geen live optreden mogelijk is: “Dit was de basis voor de ABBA show met hologrammen.”

Virtueel

Naast holografische artiesten zijn er ook artiesten die volledig virtueel zijn. Zo heeft Hatsune Miku, een volledig virtuele artiest, woensdag 30 september opgetreden in AFAS Live met veel positieve reacties. Hierbij was wel een live band aanwezig, maar keken mensen naar de virtuele artiest op een groot scherm. Volgens van Everdingen kosten de tickets voor het concert van Hatsune Miku net zo veel als andere live optredens.

Welzijn

Op dit moment treden verschillende virtuele artiesten op en worden virtuele concerten gegeven. Het is niet waarschijnlijk dat artiesten een meerderheid van hun concerten virtueel maakt, maar artiesten zouden wel met hologrammen meer rust voor zichzelf kunnen creëren. Van Everdingen ondersteunt dit: “Dit zou zeker kunnen, als artiesten minder willen reizen. Ze kunnen dan enkele concerten live geven en op andere locaties via hologrammen kunnen optreden.” Volgens van Everdingen is de techniek zover dat er zelfs een livestream zou kunnen zijn met interactie tussen het publiek en de hologrammen. “Ik ken echter nog geen concert dat op die manier is gegeven, maar de mogelijkheid is er technisch gezien al wel.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Eindhoven biedt gratis reanimatiecursussen aan

Stichting Eindhoven Hartveilig biedt gratis reanimatiecursussen aan voor inwoners...

Apotheekmedewerkers staken in Tilburg

Meer dan duizend apotheekmedewerkers van ruim 300 apotheken legden...

‘Wij zijn Team Albert Heijn’: “Ik kan er zelf voor kiezen om mijn naam te geven” 

Vijf maanden geleden besloot Albert Heijn om naamkaartjes met...