Het wetsvoorstel 36178, dat conversiehandelingen strafbaar wil stellen, wordt 19 februari behandeld in de Tweede Kamer. Het COC, dat al dertien jaar pleit voor een verbod, benadrukt dat dit voorstel noodzakelijk is om schadelijke praktijken tegen lhbtqi+ personen te beëindigen.
COC Nederland, een belangenorganisatie voor de lhbti+ gemeenschap, pleit al dertien jaar voor een verbod, maar vond lange tijd geen gehoor bij de regering. Op 19 februari is het zo ver, dan vindt in de plenaire zaal van de Tweede Kamer een debat plaats over het wetsvoorstel 36178, dat conversiehandelingen strafbaar wil stellen. Volgens het COC is dit voorstel noodzakelijk om een einde te maken aan schadelijke praktijken die lhbti+ personen onder druk zetten om hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit te onderdrukken of te veranderen.
Nederland loopt achter
Opvallend is dat Nederland, hoewel het het eerste land ter wereld was dat het wettelijk huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht invoerde, nog geen verbod heeft op conversietherapie. ‘’Landen als Frankrijk, Duitsland en Griekenland hebben al een verbod, terwijl wij daar nu pas over debatteren,” zegt Philip Tijsma, woordvoerder van lhbti-belangenbehartiger COC.
COC pleit al dertien jaar voor een verbod, maar vond lange tijd geen gehoor bij de regering. “Maar de vijf partijen in de Kamer hebben dat doorbroken,’’ zegt Tijsma. “Wetgeving duurt altijd lang, en we zijn als COC in 2012 deze strijd begonnen. Nu, dertien jaar later, zijn we eindelijk zover, maar het heeft wat ons betreft te lang geduurd.”
Schadelijk en onwerkzaam
“Lhbti+ conversie is niet werkzaam, maar het leidt wel tot schade,” benadrukt Tijsma. Uit buitenlandse onderzoeken blijkt dat 3 tot 5 procent van de lhbti+ gemeenschap met conversiehandelingen te maken krijgt, dat zijn duizenden mensen. In Nederland zijn er nog vijftien aanbieders van ‘lhbti+ genezing’, variërend van therapieën en workshops tot gebedsgenezing en duivelsuitdrijvingen. “Als iemand binnen een orthodoxe geloofsgemeenschap constant te horen krijgt dat je moet veranderen, omdat je niet cis of hetero bent, en je past je daarop aan, stel jezelf dan maar de vraag of het nog vrijwillig is om naar conversietherapie te gaan,’’ benoemt Tijsma.
Wat als het verbod niet doorgaat?
Tijsma gaat ervan uit dat de wet er komt: “Ik reken erop dat politieke partijen de slachtoffers niet in de kou laten staan.” COC blijft zich inzetten. “We pleiten voor steunpunten waar slachtoffers terecht kunnen, en we willen dat er meer aandacht komt voor seksuele- en genderdiversiteit komt in religieuze kring. Sommige mensen hebben jaren therapie nodig gehad om te herstellen van conversietherapie.”
Lees hier over het debat van 19 februari.