‘Europese functie Wopke Hoekstra in zekere mate opvullend tot volgende verkiezingen’

Publicatiedatum:

Wopke Hoekstra is zojuist officieel benoemd tot Eurocommissaris van klimaat. Waar hij zich mee bezig gaat houden is nog niet bekend. Wel geven Hendrik Vos, professor politieke wetenschappen van de universiteit Gent, en Koen van Zon, postdoctoraal onderzoeker bij Studio Europa Maastricht, aan dat de invloed die Hoekstra kan hebben nihil is. Ook Tom Berendsen, Europarlementariër voor CDA, bevestigt dit.

Wopke Hoekstra is de opvolger van Frans Timmermans, de voormalig Eurocommissaris van klimaat. Tot de Europese verkiezingen van 2024 zal hij verantwoordelijk zijn voor die portefeuille. 

Aanstelling

In tegenstelling tot Hoekstra, stond Timmermans er mede door zijn ‘kindje’ de Green Deal om bekend dat hij het klimaat een warm hart toedraagt. Vorig jaar zorgde Hoekstra als CDA-leider namelijk nog voor grote onrust binnen de coalitie. Toen noemde hij 2030 ‘niet heilig’ als overeengekomen doel voor de stikstofreductie. En dat is opmerkelijk volgens Hendrik Vos: ”je geeft door deze aanstelling als Europese commissie wel aan dat je het onderwerp minder belangrijk begint te vinden. Ik kan me voorstellen dat ze het daar wel moeilijk mee gaan krijgen.’’ Gezien zijn werkzame verleden bij Shell doet de aanstelling van Hoekstra meerdere wenkbrauwen fronsen. ‘’Ik kan begrijpen waar de ophef vandaan komt, maar Hoekstra zal slechts een passant zijn. Het moet dus niet overdreven worden. De machine zal blijven draaien ongeacht wie er zit. De wetgevingsagenda is namelijk duidelijk en de bijbehorende stappen ook’’, aldus Koen van Zon. 

Weinig invloed

Naast zijn publieke werkzaamheden op de klimaattop zal de oud-minister van Financiën niet met veel nieuwe projecten bezig zijn. Gezien de aankomende verkiezingen is de tijd om iets te ondernemen kort. ‘’We zitten in de eindfase van dit parlement. Daarom denk ik niet dat hij nog iets fout kan aanpakken, of dat er iets slechts zal gebeuren wat niet onder Frans Timmermans was misgelopen. In zekere mate is het dus vooral een opvullende functie tot volgende verkiezingen’’, aldus Vos. Ook Tom Berendsen, als CDA’er lid van het Europees parlement, gaf in gesprek met NPO-radio 1 aan dat Wopke Hoekstra geen grote invloed kan hebben in zijn korte tijd in Brussel: ‘’ik denk dat het geen gekke gedachte is dat er iemand op die functie komt die met een andere bril naar dossiers kijkt. Aan de andere kant is het ook zo dat hij er nog maar eventjes zit. Hij zal geen hele grote veranderingen in grote dossiers kunnen bewerkstelligen.’’ Hoeksta’s functie zou draaien om de realisatie van die plannen. ‘’Het gaat meer om de accenten die hij kan leggen. Met onderhandelingen bijvoorbeeld, daar denk ik dat hij gewoon goede dingen kan doen. Het is belangrijk dat er nu naar de uitvoerbaarheid van de opgebouwde dossiers wordt gekeken’’, aldus Berendsen.

Klimaattop

Na de officiële benoeming, zal de Klimaatconferentie van Dubai in november (COP28) de eerste grote publieke klus van Hoekstra worden. Vos geeft aan dat we daar niet te veel van moeten verwachten. Volgens hem is het niet zo dat Hoekstra enorme impact kan hebben op besluiten die later nog voelbaar zijn.‘’Het is niet zo dat dit een cruciale bijeenkomst is waar belangrijke knopen doorgehakt worden. Je zou dus kunnen zeggen dat hij daar niet zo veel schade zou kunnen aanrichten.’’

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...