Paspoortcontroles bij de Nederlandse grens? “We mogen mensen de toegang tot Nederland weigeren”, vertelt een grenswachter van de Koninklijke Marechaussee bij de post Hazeldonk op de A16 bij de grens met België en Nederland.
Na Duitsland, heeft ook ons land weer tijdelijke grenscontroles ingevoerd aan alle buitengrenzen om illegale migratie tegen te gaan. Het is lang geleden dat je met de auto bij de Nederlandse grens gecontroleerd kon worden. Maar vanaf nu kan dat weer. “We proberen zoveel mogelijk zichtbaar te zijn en gaan vaker controleren bij de grenzen”, vertelt een medewerker van de Koninklijke Marechaussee.
De Koninklijke Marechaussee gaat variabele controles uitvoeren bij de grenzen. Op de ene dag kan je een controlepost langs de grens tegenkomen bij Hazeldonk, maar een dag later kunnen ze ook heel ergens anders staan. “Wij kijken altijd waar je de pak-kans kan vergroten. Dat kan op verschillende tijden en momenten zijn, maar ook op verschillende grensovergangen, en daar staan wij dan op dat moment.”
De controles bij de Nederlandse grens zien er anders uit dan de controles die Duitsland uitvoerde bij hun tijdens het EK voetbal van afgelopen zomer. Bij die grenscontroles moest echt iedereen door een fuik heen rijden, dat gaat niet gebeuren bij de Nederlandse grenscontroles. Hier hoeven we niet bang te zijn voor grote files. “Een motorrijder van de Koninklijke Marechaussee haalt de voertuigen van de weg waarvan hij denkt dat er mogelijk iets mee aan de hand is”, vertelt de medewerker. Een voorbeeld van een voertuig wat van de weg gehaald kan worden is een Flixbus, na het interview werd zo’n bus ook gecontroleerd bij de grens. “We hebben informatie gestuurd naar de collega’s die de controles uitvoeren. Zij kijken naar een bepaalde criteria, als ze dan een voertuig zien die binnen die criteria valt, dan kan dat voertuig geselecteerd worden en die wordt dan gecontroleerd of alles in orde is.”
Juridisch aspect veranderd
“Voorheen stonden wij langs de grens met het doel: Mobiel, Toezicht en Veiligheid (MTV), en nu is dat doel veranderd naar grensbewaking. Waarbij wij op zoek zijn naar illegale migratie om dat te voorkomen.” De medewerker vertelt dat er eigenlijk weinig is veranderd ten opzichte van de MTV-controles, maar er is een groot verschil op juridisch gebied. De Koninklijke Marechaussee mag mensen nu de toegang tot Nederland weigeren, dat gaat samen met de officiële procedures.
Grensgemeentes uitten hun zorgen
Op 21 november stuurde de burgemeester van Baarle-Nassau, ondertekend door alle burgemeesters van de grensgemeenten, een brief naar Minister Faber waarin zorgen werden geuit over de grenscontroles. “We willen daarbij niet alleen onze zorgen delen, maar roepen u ook op om de overlast voor inwoners en ondernemers tot een minimum te beperken, de tijdelijkheid van de maatregelen te waarborgen en de effecten van de controles voortdurend te monitoren en te evalueren”. Volgens de Koninklijke Marechaussee hoeven de grensgemeentes zich ook niet al te veel zorgen te maken, omdat het niet gaat gebeuren dat elke auto van de weg gehaald gaat worden.