LEF kritisch na verkiezingsnederlaag: ‘Een strijd tegen het oneerlijke politieke spel’

Publicatiedatum:

LEF-partijleider Daniel van Duijn heeft zich in de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen verkiesbaar gesteld. Hij haalde met zijn partij geen zetel. Dit komt volgens hem door het politieke spelletje dat in Nederland wordt gespeeld. “Ik word er boos van dat we geen eerlijke kans hebben gekregen.” 

22 november werden de stembussen geopend met LEF op lijst 22. De partij richt zich tot jongeren, staat onder andere voor het kwijtschelden van de studieschuld, een rechtvaardig klimaatbeleid en een basisinkomen van 1550 euro. Ondanks de campagnevoering van LEF heeft de partij 5122 stemmen gekregen. Ruim 60.000 stemmen te weinig voor een zetel in de Tweede Kamer. “We wisten dat het moeilijk zou worden”, aldus Van Duijn. De partij heeft geprobeerd de aandacht van de kiezers te trekken door middel van verschillende ‘stunts’, maar dit heeft niet mogen baten. 

De vorige verkiezingsperiode had de partij van Van Duijn, in tegenstelling tot deze periode, meer media-aandacht gekregen. “Het is ons kent ons.” Waar de partij vorige periode werd meegenomen in sommige peilingen, bleef het geluid van de media nu stil. “We hebben één artikel in de Telegraaf gehad.” De frustratie is dan ook groot bij de partijleider. Van Duijn geeft aan zich bewust te zijn van de plek die zij hebben in de Nederlandse politiek, maar het niet eens te zijn met de huidige manieren waarop partijen campagne voeren. 

Campagne

LEF heeft ervoor gekozen de verkiezingsperiode aan te vliegen met een eerlijke campagne over de standpunten. “Ik heb campagne leren voeren bij het BKB.” Dit is een campagne bureau in Nederland. Echter heeft LEF er na een korte periode voor gekozen het over een andere boeg te gooien. “Het is ernstig dat geld zo’n grote rol speelt.” Waar de budgetten van de PiratenPartij en Splinter uiteenliepen van 50.000 tot 75.000 euro, bleef LEF achter met slechts 20.000 euro. Grote partijen als de BBB krijgen wél veel steun van buitenaf. “Om er tijdens de verkiezingsperiode doorheen te komen moet je al bekend zijn, een afsplitsing zijn van een andere partij of een erg hoog budget hebben.’’

Volgens Van Duijn is hun budget vooral opgegaan aan materialen zoals posters. “Ik had graag campagne willen voeren vanuit onze standpunten maar dat werkt niet.” De partij heeft op verschillende manieren geprobeerd om media-aandacht te krijgen. Ze gaven gratis tattoos weg en halveerden een auto naast de Hofvijver in Den Haag. Van Duijn heeft zelfs het partijprogramma op zijn arm laten tatoeëren. De grootste campagne stunt die LEF heeft uitgevoerd is het inbreken bij het slot debat van de NOS. “Alles wat ik heb gezegd kwam uit mijn hart.” Van Duijn zegt geen spijt te hebben van deze actie. Het programma ‘Even tot hier’ heeft er aandacht aan besteedt. Dat maakt de stunt voor Van Duijn geslaagd. 

DEN HAAG – Een tattoo van het verkiezingsprogramma van de partij LEF tijdens de presentatie van de StemWijzer voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Lijsttrekkers en kandidaat-Kamerleden vulden de stemwijzer ter plekke als eerste in. ANP RAMON VAN FLYMEN

Hoe nu verder?

Wat gaat er nu gebeuren met LEF? Van Duijn geeft aan dat hij bij de volgende verkiezingen geen partijleider meer zal zijn. “Ik krijg er niet voor betaald.” Waar andere partijen geld verdienen met hun partij, kost LEF alleen maar geld voor Van Duijn. Hij geeft aan dat er veel gedreven LEF-strijders zijn die het stokje graag van hem overnemen. Het vuur van de nieuwe generatie blijft dus branden. 

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...