Teleurstelling bij aanhang Volt Maastricht na coalitieafwijzing

Door Jaap Ebbelink

MAASTRICHT- Volt Maastricht krijgt te weinig steun binnen de Maastrichtse coalitie voor een nieuwe wethouder. Dat bleek afgelopen maandag. De beoogde nieuwe wethouder is niet goedgekeurd door de coalitiepartners. De reden hiervoor is het aankomende ouderschapsverlof. Freek (21) stemde in 2021 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op Volt Maastricht. Hoe reageert hij op het nieuws waarin Volt niet in de coalitie zal meebesturen?

In de gemeenteraad staat Volt voor een centralere plek voor Maastricht, Limburg en heel Europa. Freek is student en komt uit Maastricht. Binnen zijn opleiding heeft hij veel contact met buitenlandse studenten. Dit was voor hem de reden dat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen op Volt heeft gestemd.

Hij vind Volt een krachtige partij omdat ze als enige ook buiten Nederland actief zijn, bijvoorbeeld in Frankrijk en Duitsland. “Als we echt verschil willen maken, kunnen we dat niet alleen met ons kleine landje doen. Er is geen enkele partij die dit kan zoals Volt”, zegt hij.

Geschrokken

De nieuwe wethouder van Volt zou van februari tot medio maart afwezig zijn vanwege ouderschapsverlof. Dit bleek een brug te ver voor de coalitiepartners. Fractievoorzitter Jules Ortjens van Volt Maastricht noemt het een jammerlijke keuze: “Gezien het ouderschapsverlof samenvalt met het jaarlijks carnavalsreces, waren wij ervan overtuigd dat er geen sprake is van een onoverkomelijk probleem.”

Het was voor Volt niet mogelijk om tussen nu en 1 januari een tweede kandidaat-wethouder te vinden, die voldoet aan de kwaliteitseisen en per 1 januari beschikbaar zou zijn.

Freek reageert geschokt op het nieuws: “Ik vind het heel jammer, maar vooral de manier waarop schrok ik een beetje van. Ik vind dat ouderschapsverlof een basisrecht moet zijn. Als je wordt afgewezen voor een functie door ouderschapsverlof, schendt dit je basisrecht.

Volt geeft aan dat ze zich blijven inzetten voor een groen, progressief, sociaal en inclusief Maastricht. Ook al is het in de oppositie. Maar voor Freek is dat niet genoeg: “Als ik nu opnieuw zou mogen stemmen, zou ik dat alleen maar doen als er een goede kans is dat ze in de coalitie komen.” Hij denkt dat ze weer snel terug zijn in de coalitie. “Ze hebben als partij goed bijgedragen aan het beter maken van Maastricht”, aldus Freek.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...