Peilingen, peilingen en nog meer peilingen: Wat voor invloed heeft dat op de jonge kiezer? 

Peilingen, peilingen en nog meer peilingen: Wat voor invloed heeft dat op de jonge kiezer? 

DEN BOSCH – In Frankrijk en andere Europese landen zijn er allerlei maatregelen om de invloed van media en peilinstanties tegen te gaan. In Nederland niet. “Stem je niet op je eigen standpunten, dan haalt dat het principe van de democratie weg.”

Student Onderneming Retail aan LOI Hogeschool Servé Creusen (20) zag de dag voor de verkiezingen plots de PVV bovenaan in de peiling staan met ongeveer 28 zetels. De VVD en GL/PvdA volgden met een zetel minder. Het zorgde voor twijfel bij hem. “Eerst wilde ik op Omtzigt stemmen, maar toen ik de peiling zag wilde ik bijna strategisch gaan stemmen op GL/PvdA of de VVD,” zegt hij. Alleen maar om te zorgen dat de PVV niet de grootste partij wordt. Uiteindelijk kiest hij voor NSC.

Geen angst

Een strategie die Jurre Pronk (20), student Marine Science aan Wageningen University niet herkent. “Ik houd de peilingen niet echt in de gaten”, vertelt hij. Ook Pronk heeft geen angst om zijn stem te delen. “Ik ga op GL/PvdA stemmen, want ik vind het klimaat en bestaanszekerheid erg belangrijk.” 

Peilingen hebben dus weinig tot geen invloed op hem. Hij stemt op de partij waarvan de standpunten het meest overeenkomen met die van hem. Pronk: “Ik snap wel waarom je strategisch zou stemmen, maar ik ben er geen fan van. Dan stem je niet echt meer voor de standpunten waar je zelf voor staat.” 

In de afgelopen dagen, tot op de verkiezingsdag zelf, spraken verschillende politici zich uit over het alsmaar peilen van de stemmen. Omtzigt moest tijdens de uitzending van Beau op 21 november een beetje lachen om al de peilingen. Omtzigt: “We hebben nu twee keer per dag een peiling, jongens doe even normaal.”

Peilingen verbieden?

In andere Europese landen is het niet vanzelfsprekend om continu te blijven peilen. Zo is er in Frankrijk wettelijk vastgesteld dat dat er in de week voor de verkiezingen geen peilingen meer gepubliceerd mogen worden. De reden hiervoor is het beperken van de invloed van peilingen op de verkiezingsuitslag. Ook Spanje, Polen, Griekenland en Portugal hebben regels omtrent het peilen kort voor de electies.

Pronk ziet dat wel zitten. “Op die manier gaan mensen misschien toch minder bevooroordeeld stemmen.” In de ogen van Creusen is dat geen goed idee. ”Ik ben blij dat ik kan zien op hoeveel zetels de partijen staan. Dan weet je waar je aan toe bent. Soms ontkom je er niet aan om een strategische stem uit te brengen.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55