Primeur met doventolk op afstand in Tilburg mislukt

Publicatiedatum:

De gemeente Tilburg heeft dit jaar hard zijn best gedaan om alle stembureaus zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen met een lichamelijke beperking. Zo zijn er stembureaus ingericht speciaal voor mensen die blind of slechtziend zijn. Zij kunnen gebruik maken van een soundbox en een stembiljet in braille, maar ook voor het eerst van een live-verbinding met een doventolk op afstand. Het laatste zorgde voor de nodigde problemen.

Chris Liebregts, Tilburger in hart en nieren, is van de mobiele service voor slechtzienden en blinden en zet zich in met anderen om de zes locaties de gehele dag te voorzien van de soundbox en een braille stembiljet. Zo hebben er in het tijdsbestek waarin slechtzienden en blinden konden stemmen deze ochtend op locatie Schouwburg vijf mensen succesvol gebruik gemaakt van dit speciale stembiljet; waarvan één van dit vijftal daarbij ook gebruik maakte van de soundbox. De soundbox leest de partijen en kandidaten op de lijst hardop voor. Deze mobiele service is er dit jaar voor het eerst tijdens de verkiezingen.

Toegankelijk Tilburg heeft een afspraak met de gemeente Tilburg om bij elk stembureau een poster te hangen. Op deze poster staat een QR-code die de stemmers kunnen scannen om zo live verbinding te krijgen met een doventolk. Toen er op locatie de poster met daarop de QR-code getest werd, werkte deze echter niet. Zo is het de bedoeling dat er de hele dag live-verbinding mogelijk is met een doventolk op elk stembureau in Nederland. De gemeente Tilburg heeft Tolkcontact, de organisatie die zich aanbood om landelijk alle stembureaus te voorzien van een doventolk, gecontacteerd over het probleem. Echter waren zij niet te bereiken. Waar het mis gaat, is dus niet bekend.

Om een QR code te kunnen scannen; moet je een mobiele apparaat meenemen naar de stemlocatie. Dat je een mobiel apparaat bij je moet hebben om te scannen, stond niet expliciet vermeld op de site van de Gemeente Tilburg of op de site van Toegankelijk Tilburg. Francis Meulendijks, directeur van Toegankelijk Tilburg, neemt dit mee voor de volgende keer om mensen nog beter te kunnen informeren en gaat dit ook expliciet vermelden.

Omdat Tilburg zo ver is op het gebied van toegankelijkheid bij stemmen, zijn er ook mensen die speciaal een stempas aanvragen om hier te mogen stemmen. Zo meldt Francis dat ze hier ook aandacht aan heeft besteed. “Wij hebben dit gepromoot en toeteren daar heel hard over dat toegankelijkheid met stemmen hier in Tilburg zo goed geregeld is. De gemeente laat duidelijk blijken dat zij het heel belangrijk vinden dat iedereen zijn stemrecht kan benutten.”

+ berichten
Sita Kengen
+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...