VERSLAG | Studentenpetitie overhandigd aan Tweede Kamer

0
162
Beeld door David Fadaee Outan

Dinsdagmiddag werd de petitie tegen de voorgestelde langstudeerboete officieel overhandigd aan de Tweede Kamer en de Minister van Onderwijs. Verslaggevers van Ey!Daily waren ter plaatse om het evenement live vast te leggen en spraken met een van oprichters van de actie.

131.314 handtekeningen. Een recordbrekend getal is het niet, maar toch vertegenwoordigt deze petitie veel woede, onenigheid en verzet van studenten in Nederland tegen een plan van de coalitiepartijen om het collegegeld van langstudeerders met € 3000,- te verhogen. De actie, samen opgezet door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), BNNVARA, GroenLinks/PvdA & De Marker, hoopt daar een stokje voor te kunnen steken.

De petitieoverhandiging vindt plaats in de centrale hal van de Tweede Kamer, met een kleine menigte van bijna vijftig mensen groot. Er is gelach, veel geroezemoes en het geluid van een tiental klikkende camera’s is praktisch constant aanwezig.

Al vlug is daar het fotomoment van de officiële overhandiging. Op een snelle en bijna natuurlijke wijze vormt er een binnen- en buitenring rondom de groep mensen die de petitie vasthouden: binnen zijn de geaccredeerde fotografen die minder afstand hoeven te houden van de fotografen. Buiten vecht de resterende pers om een plekje waar ze nog steeds een goede foto kunnen schieten. In de drukte is het moeilijk zoeken, maar niet onmogelijk.

Maar nog vlugger dan het begon, is het alweer voorbij. De minister van Onderwijs vertrekt vrijwel direct, maar een groot aantal mensen blijft nog even plakken voor een praatje. Waaronder de vicevoorzitter van de LSVb, die ons te woord stond over wat de volgende stappen van de vakbond waren.

Die volgende stap lijkt vooral op verder te gaan met lobbyen voor verandering.
“We gaan verder op dit thema inzetten om ervoor te zorgen dat de coalitie van gedachten verandert”, aldus mevrouw Siertsema. “Of er in ieder geval de minister van overtuigen dat de langstudeerboete van tafel moet. We zien allerlei mogelijkheden voor ons om die langstudeerboete van tafel te krijgen, met de juiste argumenten, gebaseerd op feiten, zodat studenten er niet zomaar uitlopen.”

Verder ziet de vicevoorzitter een protestactie als een goed alternatief.
…Maar dat protest komt er sowieso, belooft ze, of die petitie nu vastloopt of niet.