Volt is radicaal voor Europa: “problemen zijn soms niet te vangen in grenzen”

“Oekraïne vecht voor een toekomst in Europa, wij moeten dat ook doen.” Hiermee opent Laurens Dassen, de lijsttrekker van EU-lovende partij Volt, het interview met Jeroen Wollaars van Nieuwsuur. Jeroen vloog het interview kritisch en ijzerscherp aan met zijn keurig uitgevoerde huiswerk.

Dassen vertelt na het korte introductiefilmpje dat hij zijn baan als bankier in Dubai heeft verlaten, nadat zijn vader hem over de partij vertelde. Dassen benadrukt gepassioneerd te zijn over het Europese gedachtegoed. Dit merk je heel erg aan hem. Hij is hoopvol voor de partij en spreekt ontzettend ambitieus over de toekomst, ergens iets te ambitieus. Zo kan hij zich ergens flink in vastbijten. Hij heeft namelijk meerdere malen een reeds afgewezen motie ingediend over een lobbyregister. Als hem gevraagd wordt waarom zij zelf niet op hun website een klein lobbyregister wil bijhouden, kan Dassen daar niet echt een concreet onderbouwd antwoord op geven. Hij komt hierdoor niet over als een sterke leider.

Onderwijs

Volt wil vijftien extra vernieuwingen gaan doorvoeren op het gebied van onderwijs. Echter toont Nieuwsuur aan met twee docenten dat zij daar niet op zitten te wachten. Zij zeggen namelijk dat de druk al te hoog is en de mankracht van docenten daarvoor te klein is. Dassen zegt hierbij hulp te willen inschakelen op bepaalde aspecten van externe partijen om dat te voorkomen. Dassen is eigenwijs en draait om de vraag van de geïnterviewde heen om min of meer hun programma te verkondigen. Nieuwsuur is naar een openbare ledenvergadering geweest. Hierin hebben zij waargenomen dat er een amendement tegen deze nieuwe onderwijs-ideologieën is afgekeurd door Volt. De interviewer citeert de toen genoemde onderbouwing van Volt: “Het maakt het verkiezingsprogramma minder sterk.” Hij vraagt daarom vervolgens aan Dassen of het onderwijspraktijk of het verkiezingsprogramma belangrijker is. Hierop geeft Dassen geen specifiek antwoord en daardoor komt hij wat knullig over. 

Klimaat

Nieuwsuur laat een video van een voormalig Volt stemmer zien. Hij geeft aan dat het voor hem onduidelijk is welke oplossingen Volt voor zich ziet. “Het voornaamste wat mij opviel is dat ze heel goed weten welke dingen ze niet willen, maar het is mij onduidelijk wat ze dan wel willen” vertelt hij. Dassen blijft zich hierbij vasthouden op het fors investeren op alle vormen van groene energie. Als onderbouwing beweert hij dat het ministerie heeft aangegeven dat dat kan. De interviewer vindt het niet helemaal realistisch om binnen twaalf jaar een kerncentrale te bouwen. Hierop reageert Dassen duidelijk en stellig het niet mee eens te zijn. Hij kaatst de bal in dit onderdeel kritisch terug en komt op dit onderdeel sterker over dan het vorige. Zo benadrukt hij namelijk dat de klimaatdoelen in 2040 essentieel is volgens de wetenschap. Volgens hen is het namelijk anders te laat. Hierna benoemd Dassen een forse lijst aan diverse maatregelen om dit te bereiken, waardoor hij erg betrouwbaar overkomt. Waarna hij een standvastige kant van zichzelf laat zien.

Kabinet

Dassen weet niet met welke partijen hij een coalitie zou willen voeren. Hij valt stil, stamelt een beetje en geeft tenslotte hierbij sterk de indruk dat hij geen concrete visie heeft. Echter benadrukt hij wel dat hij graag zijn plannen verwezenlijkt ziet worden in een groen, progressief en Europees gedreven kabinet. Wederom ontbreekt er een duidelijke aanpak van zijn plannen. Hiermee geeft hij een indruk als visionair maar niet als leider. De radicale ideologieën van de duidelijk onervaren politicus zijn groots maar niet altijd haalbaar. Het interview was ijzerscherp en soms erg confronterend. Het deed mij namelijk veel nadenken. Volt zet zich constant hard in voor Europese éénwording en samenwerking. Echter weten zij kennelijk nog niet hoe zij de Nederlandse samenwerking voor zich willen zien. Zien ze dat dan wel bij een samenwerking van heel Europa?

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55