Amateurgolfer loopt 1,4 miljoen euro mis door regelgeving: ‘Dat is belachelijk’

Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Nick Dunlap heeft als eerste amateurgolfer in 33 jaar een toernooi van de PGA tour gewonnen. De winnaar van het toernooi zou recht hebben op een prijs van 1,4 miljoen euro. Volgens de regels mag je als amateur het geld niet innen, waardoor de twintigjarige golfer zichzelf geen miljonair mag noemen.

“Je moet als niet-professioneel golfspeler afstand doen van het prijzengeld om amateur te blijven”, vertelt Robert Hage, woordvoerder van de Nederlandse Golf Federatie (NGF). Spelers hebben wel de optie om voor geld te spelen. “Dat mag, alleen moet je er dan voor kiezen om je amateurstatus op te geven. Dit moet je wel van tevoren kenbaar maken.” Veel amateurspelers kiezen hier niet voor. Onder andere omdat je als professional niet mee mag doen aan amateurtoernooien. Hage vermoedt dat het bij Dunlap te maken heeft met een scholarship en ambitie. “Het wordt vanuit de universiteit betaalt en in ruil daarvoor komt hij uit voor het universiteitsteam dat in de landelijke competitie speelt. Daarnaast wil hij waarschijnlijk als amateur de Verenigde Staten nog vertegenwoordigen op het WK.”

Verandering
Volgens amateurgolfer Senna Koevoet (20) is het voor de sport geen probleem dat een amateurspeler geen geldprijs kan winnen en zal het in de toekomst geen spelers tegenhouden. “Het is een toernooi waar elke golfer naartoe wil. Je moet bij een van de beste golfers horen. Het is knap om als amateur te winnen.” Wel vindt Koevoet het opmerkelijk. “Een paar procent is maar amateur en hij krijgt dan niks, dat vind ik echt belachelijk.”

Een snelle verandering ligt niet op de loer. “Golf is één van de weinige sporten waar nog strikt onderscheid is tussen professionals en amateurs. Het zijn oude regels en het zit in de sport verworven. Het zou kunnen dat het in de toekomst gaat verwateren”, aldus Hage. De eerste stap is al gezet. Sinds 1 januari 2022 mogen amateurgolfers 850 euro aan prijzengeld accepteren. Mocht iemand toch een hoger bedrag aannemen, verliest die zijn amateurstatus.

Zilver met een goud randje
1,4 miljoen euro is een stuk meer dan de voorgeschreven 850 euro. Daardoor is Christiaan Bezuidenhout een gelukkig man. De Zuid-Afrikaan werd tweede op The American Express in California en mag daardoor 1,4 miljoen euro op zijn rekening bijschrijven. Dunlap heeft de eer om de nieuwste amateur te zijn die een PGA tourtoernooi. Daarmee volgt hij Phil Mickelson op, hij flikte het in 1991.

Bekijk het winnende punt van Dunlap hier: https://www.pgatour.com/video/competition/6345321858112/nick-dunlap-drains-72nd-hole-par-putt-to-win-by-one-at-the-american-express

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...