Drie Nederlandse voetbalfans bekritiseerd vanwege Black-Face

Een aantal Oranje-supporters liggen onder vuur vanwege hun verkleedpartij als Ruud Gullit. Ze gebruikten hiervoor bruine schmink en pruiken. De fans werden snel opgemerkt, wat leidde tot kritiek.

Duizenden Nederlandse fans waren verheugd toen hun voetbalteam won van Polen. Toch is er een schaduw over de wedstrijd gekomen door foto’s van supporters in zogenaamd ‘blackface’.

Blackface is een racistisch fenomeen dat al eeuwen bestaat en oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt. Het is een gewoonte waarbij niet-zwarte mensen hun gezicht zwart schminken om stereotypen van zwarte mensen te imiteren. Hoewel blackface tegenwoordig algemeen als kwetsend wordt beschouwd, komt het nog steeds voor en zorgt het vaak voor ophef.

Het incident trok snel de aandacht van buitenlandse media, die geschokt reageerden op de fans. Het Engelse nieuwsplatform DailyMail merkte op: “Echter, blijft er een zure nasmaak hangen nadat sommige supporters hun gezicht zwart hebben geschilderd om op Gullit te lijken.”

Online waren er gemengde reacties zichtbaar op het incident. Op het sociale mediaplatform X uiten mensen hun mening over de situatie. “Nederlanders lijken zich er gewoon niets van aan te trekken; blackface is momenteel slechts een deel van hun nationale tijdverdrijf”, aldus een gebruiker van X. Ook waren er mensen te zien die de commotie eromheen niet snapte. Zij vinden het geen vorm van racisme.

In gesprek met De Telegraaf laat televisiepresentator Humberto Tan weten dat hij heeft gesproken met Gullit.  De presentator is lid van de commissie Mijnals, die in het leven is geroepen om de KNVB en de Rijksoverheid te helpen met het bestrijden van onder andere racisme en discriminatie op het voetbalveld. Gullit vertelde aan Tan: “Ik voel me eigenlijk best vereerd. Ze zijn me nog niet vergeten.” Er werd gezegd dat dit compleet bedoeld was als eerbetoon.

Van het drietal voetbalsupporters heeft er een, Daan, gereageerd via Reality FBI. “Helaas waren er enkele negatieve reacties online die disproportioneel veel aandacht kregen. Het is belangrijk te benadrukken dat er geen kwaad in ons zit. We wilden Ruud Gullit eren voor zijn geweldige prestaties en opvallende look in 1988.” De Oranje-supporter laat ook weten dat er positieve reacties waren. Daan vertelde dat Nederlandse en Poolse fans enthousiast met hun op de foto gingen.

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...