Een dag op de Historic Grand Prix Zandvoort: ‘We zijn de pitboxen ingelopen en hebben auto’s aangeraakt, fantastisch’

Voordat het Formule 1-circus volgende maand neerstrijkt op het circuit van Zandvoort was daar vorige maand de Historic Grand Prix. Een walhalla voor racefanaten, die worden terug gezogen naar de racewereld van het verleden en van dichtbij alle klassieke auto’s bewonderen en de monteurs aan het werk zien. “De old school auto’s met een dik motorblok, schakelpook en toerenteller, daar gaat mijn hart het snelst van kloppen”, vertelt bezoeker Bjorn Kreunen.

Veel bezoekers hebben oordopjes in of een koptelefoon op. Dat geldt niet voor Bjorn Kreunen, die samen met zijn zoon Remy langs de pitboxen staat. “Alles wat lawaai maakt en hard gaat vind ik prachtig.” Bij het circuit aan de Noordzee is er één ding dat eruit springt: het kenmerkende racegeluid van historische bolides. Het is niet zo druk dat iedereen schouder tegen schouder staat. “Als je veel wil zien, is vrijdag de beste dag om te gaan; in het weekend staat het bomvol”, aldus Bjorn. De een ziet de coureurs bovenop de paddock voorbij razen. De ander geniet van het eten van de foutcourts, zoals een broodje visburger, schaaltje nacho’s, pizza, puntzak churros, donut of bakje frietje. Om de haverklap komt een meeuw aanvliegen. Eentje gaat zelfs op een tafel zitten waar mensen zitten te eten, wat tot gelach leidt. Iedereen oogt rustig, ietwat op zichzelf, vooral langs de pitboxen, waar bezoekers aandachtig kijken naar hoe monteurs banden verwisselen, sleutelen en wagens bestickeren.

Naast (racende) wagens is er nog meer te beleven. Kinderen karten op een opgetuigde kartbaan, racen in een simulator en nemen deel aan een pitstopchallenge. Bezoekers poseren in een fotobusje en bekijken de grote vliegtuigmotor van KLM die tentoongesteld wordt. Voor de liefhebbers is de officiële merchandise van Max Verstappen te koop, evenals schaalmodellen van verschillende autosportklassen. Bij een pop-up museum halen bezoekers hun hart op aan drie kopstukken uit de rijke historie van BMW in de 24 uur van Le Mans.

Dezelfde passie, verschillende favorieten
Zo ook Bjorn en Remy. Ze verblijven op de naastgelegen camping en zijn er van vrijdag tot en met zondag. Bjorn deed aan motorsport en karten. Zijn eerste keer bij de Historic Grand Prix was in 1982, samen met zijn inmiddels overleden vader. Hij heeft het virus overgedragen aan zijn zoon, die nu al een poosje kart en een aantal jaar meegaat. “We zijn BMW-liefhebbers. Het is gaaf dat de Hypercar die vorige week nog Le Mans reed in het museum staat”, vertelt Remy. “Van de zwarte Lotus met John Player Special zijn we ook fan”, voegt Bjorn eraan toe. Bjorn, die een vest draagt van MotoGP icoon Valentino Rossi, is een racefanaat in hart en nieren. Maar een bepaald type auto springt er voor hem bovenuit. “De old school auto’s met een dik motorblok, schakelpook en toerenteller, daar gaat mijn hart het snelst van kloppen.”

Bjorn Kreunen (links op de foto) & Remy Kreunen (rechts op de foto) foto: Roland Pijnen

Chris Berends heeft een andere favoriet: de Ferrari 250 LM. “Het knappe van Italianen, ook van Alfa Romeo, is dat ze hele karakteristieke auto’s maken. In tegenstelling tot Amerikanen, die lompere auto’s maken”, zegt hij. Chris staat bovenaan de paddock, samen met zijn oud-zwager en broer en is druk aan het discussiëren over wat ze als volgende willen zien. In zijn vrije tijd restaureert Chris klassieke auto’s met zijn broer. “Mijn broer heeft er een Jaguar MK II aan overgehouden. Ik een Porsche 911.” Chris haalt er zijn hart aan op. “Als ik in mijn Porsche op het gas trap, gieren de kriebels door mijn lijf.”

Chris Berends (rechts op de foto) Foto: Roland Pijnen

‘De sfeer is tien met een griffel’
Om de paar jaar bezoeken de drie heren de Historic Grand Prix, elk jaar de Grand Prix van Oostenrijk en voor volgend seizoen hebben ze zelfs een ticket weten te bemachtigen voor die in Zandvoort. “Sinds de Formule 1 weer terug is in Zandvoort, heeft het evenement een boost gekregen. Alles is gepimpt en een stuk moderner geworden”, aldus Chris. Bjorn beaamt dat. “Toen ik twaalf was, stond ik hier hand in hand met mijn vader. Twintig jaar geleden was hooguit op zondag de hoofdtribune gevuld.” Chris noemt de sfeer relaxt. “We zijn de pitboxen ingelopen en hebben auto’s aangeraakt. Dat is fantastisch, net als de reuk van benzine en olie, het geluid en de vorm van sommige auto’s.” Voor Remy daarentegen, voelt het uitje als een vakantie. “De sfeer is tien met een griffel.” Bjorn kan zich daar in vinden. “De historie komt naar bovendrijven, dat mis ik op het circuit in Assen.”

Fotocollage van de dag is te zien op de volgende pagina. Foto’s: Roland Pijnen

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...