Explosieve groei van padel dwingt verenigingen tot ledenstop 

Padel is in Nederland razend populair. Het aantal mensen dat de sport beoefent blijft maar toenemen, wat ervoor zorgt dat veel padelverenigingen onder druk staan. Volgens schattingen van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis bond (KNLTB) heeft inmiddels 75% van de padelverenigingen te maken met een ledenstop. De KNLTB verwacht dat het huidige aantal van 450.000 spelers aankomende jaren zal toenemen tot wel 550.000 spelers. Door deze snelle groei worden veel clubs gedwongen een ledenstop te handhaven.  

Tekort aan padelbanen: 

Het tekort aan padelbanen is een van de grootste uitdagingen voor de padelverenigingen. Volgens de KNLTB waren er op 1 juli 2024 zo’n 2550 padelbanen in Nederland. De verwachting is dat dit aantal tegen 2028 stijgt naar rond de 4200 padelbanen. Ondanks deze uitbreiding blijft het voor veel verenigingen lastig om aan de toenemende vraag te voldoen.  

Wachttijden en ledenstops: 

Een van de verenigingen die de enorme toename in populariteit van padel ondervindt, is Metzpoint in Veldhoven. Maarten van Lisdonk, voorzitter van de technische commissie vertelt: ”we hebben momenteel zo’n 150 mensen op de padelwachtlijst staan, wat neerkomt op een wachttijd van ongeveer een jaar. Ondanks de ombouw van een tennisbaan naar drie padelbanen begin dit jaar hebben we geen extra leden van de wachtlijst kunnen halen. Dit komt doordat de populariteit van padel enorm blijft toenemen. Leden willen gewoon vaak spelen. We verwachten dat de wachtlijst aankomende jaren zal blijven bestaan.” Dit is slechts één voorbeeld, want het probleem komt voor in het hele land. Zo ook bij L.T.V. de Hartel in Spijkenisse, waar voorzitter Ad Wolterbeek aangeeft: ”Bij de groeiende vraag denken we er wel over na om een tennisbaan op te offeren en daar twee padelbanen voor in de plaats te bouwen.’’ 

Mogelijke oplossingen: 

Verschillende verenigingen onderzoeken creatieve oplossingen om het tekort aan padelbanen en wachttijden aan te pakken. Een veelgenoemde oplossing is het ombouwen van tennisbanen tot padelbanen. Dit zou snel voor extra capaciteit kunnen zorgen. Een ander oplossing voor padelverenigingen zou kunnen zijn het aanbieden van daluren-abonnementen. Dit doen ze bijvoorbeeld bij L.T.V. de Harte in Spijkenisse Ad Wolterbeek zegt: ”Door het invoeren van het abonnement kunnen spelers op minder populaire tijdstippen padellen, waardoor de druk tijdens piekuren vermindert.” Met deze benaderingen hopen verenigingen de padelcapaciteit te vergroten. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...