Heethoofden in het voetbal blijft een probleem

Geweld, het lijkt genormaliseerd in het amateurvoetbal. Het vindt nog regelmatig plaats en een oplossing is nog niet gevonden. De KNVB heeft al meerdere campagnes opgezet om dit geweld tegen te gaan, maar die blijken niet te werken. De verantwoordelijkheid lijkt nu vooral bij de clubs en spelers zelf te liggen.

Tijdens een voetbalwedstrijd is het gebruikelijk dat het soms wat steviger wordt naarmate een wedstrijd spannender wordt vinden ook spelers. “Bij sport in het algemeen lopen de emoties wel eens hoog op, zo ook in de amateursport. Zo kan het zijn dat er na een actie (non)verbaal geweld plaatsvind. Denk aan een domme overtreding of een keer een scheldwoord”, vertelt Ivo Doorakkers van voetbalclub Were Di. Incidenten volgen zich snel op doordat er geen harde sancties volgen vanuit de clubs en de KNVB. Volgens Ivo zou er harder gestraft moeten na incidenten, maar snapt hij dat het niet gemakkelijk is. De KNVB is namelijk afhankelijk van de registratie van de amateurclubs.

Rajiv Lutawan, voetballer van Gudok ervaart zelf wekelijks problemen op het voetbalveld. De incidenten blijven zich opstapelen, het is zelfs op meerdere sportverenigingen een groot probleem. “Ik vind het bizar dat er in het amateurvoetbal nog sprake is van agressiviteit. Helaas is dit iets wat ik zelf ook elke week aanzie. Het verband tussen de emoties en het spel dat wordt gespeeld, hoort geen reden te zijn voor het spelbederf dat regelmatig op iedere vereniging wel voorkomt”, aldus Rajiv. Hij zoekt de schuld niet alleen bij de spelers. Hij is van mening dat er ook wat moet gebeuren aan het niveau van de scheidrechters. “Momenteel is de manier van fluiten laagdrempelig. Scheidsrechters verliezen op deze manier de grip op de wedstrijd zodra de vlam overloopt”, zo legt Rajiv uit. Wat een eventuele oplossing zou zijn voor het niveau van de scheidrechter is volgens Rajiv het aanscherpen van de kaarten tijdens wedstrijden. Een extra cursus voor scheidsrechters op amateurniveau zou het spel volgens hem ook goed doen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...