Hoe de Nederlandse transferperiode is veranderd sinds 2014 

Nu de transfermarkt in bijna alle competities is gesloten, is het tijd om de balans op te maken en een terug te kijken naar hoe de transferperiode er 10 jaar geleden uitzag. Wat zijn de grote verschillen? 

De transfermarkt is altijd een drukke zomer voor voetbalclubs en ook dit jaar was dat niet anders dan normaal. Er zijn 206 spelers die een transfer maakten naar Nederland of een nieuwe club in Nederland vonden. Helaas moesten we van 221 spelers afscheid nemen, zij vertrokken naar het buitenland of maakten een binnenlandse transfer.  
 
gepasst met geld  
Clubs gaven gemiddeld 4,6 miljoen euro uit en ontvingen gemiddeld 11,7 miljoen euro. De duurste aankoop was: Marik Tillman die voor 12 miljoen euro van Bayern Munich naar PSV ging. Ryan Flamingo maakte de duurste binnenlandse transfer, hij vertrok voor 8 miljoen euro van Utrecht naar PSV. In-Beong Hwang is voor 8 miljoen euro overgekomen. Ook werden er veel spelers voor nog hogere bedragen verkocht: Mats Wieffer was de duurste uitgaande transfer, hij vertrok voor 32 miljoen euro naar Brighton & Hove Albion wat tevens een recordtransfer voor Feyenoord is. Ook Lutsharel Geertruida vertrok uit Rotterdam-zuid, hij tekende voor 20 miljoen euro bij Red Bull Leipzig, dat is meer dan de gehele waarde van de selectie van Fortuna Sittard. Steven Bergwijn vertrok enkele uren voor het sluiten van de transfermarkt voor 21 miljoen euro naar Al Ittihad in Saoedi-Arabië. Clubs gaven gemiddeld 4,6 miljoen euro uit en ontvingen gemiddeld 11,7 miljoen euro. In totaal werd er 210 miljoen euro verdient en 84,4 miljoen euro uitgegeven. Uiteindelijk was het dus een lucratieve zomer voor de eredivisie en wordt deze periode met een winst van €125,7 miljoen euro afgesloten 

Oud geld  

In 2024 verwisselden minder spelers tussen teams, 206 spelers maakte een transfer naar een eredivisieclub en 249 spelers vertrokken bij een eredivisieclub. Bij de bedragen is rekening gehouden met inflatie. Gemiddeld gaven de clubs in 2014 2,7 miljoen euro uit en ontvingen clubs gemiddeld 10 miljoen euro. De duurste aankoop was toen Daley Sinkgraven, Ajax betaalde maar liefst 8,8 miljoen euro voor de geboren Assenaar die overkwam van Heereveen. Daley Blind was de duurste transfer van die zomer, hij vertrok bij Ajax voor een bedrag van €21.5 miljoen naar Manchester United. Dusan Tadic vertrok voor 17,5 miljoen euro bij Twente en tekende bij Southampton. In totaal werd er voor 167,5 miljoen euro verhandelt en werd er 42,6 miljoen euro gespendeerd aan nieuw talent. Deze transferperiode was goed voor een winst van 124,9 miljoen euro. 

Cashen op de transfermarkt  

Wat opvalt is dat er ondanks dat er in 2014 meer transfers werden afgerond, er minder geld werd verdiend. Dit kan komen omdat er in de laatste 10 jaar steeds meer geld omgaat in het voetbal, er zijn grotere sponsoren en het v-geld is nu hoger waardoor clubs in heel de wereld meer kunnen uitgeven. Een ander verschil is de opkomst van het voetbal in Saoedi-Arabië, sinds vorig jaar wordt miljarden in het voetbal geïnvesteerd door de staat en dat heeft ook effect op de Nederlandse markt. Ook geven clubs in Nederland meer uit aan nieuwe spelers. In 2024 werd er nog gemiddeld 4,7 miljoen euro uitgeven, terwijl dat in 2014 2,7 miljoen euro was. Dit komt niet alleen door sponsoren en tv-geld, maar ook de toevoeging van de nieuwe Europese competitie de UEFA Conference League in 2021. Doordat deze competitie nieuw is, komen meer Nederlandse clubs in Europa in actie, waardoor er meer geld verdiend wordt en clubs dus ook meer kunnen uitgeven. Ondanks dat afgelopen zomer minder transfers hebben plaatsgevonden dan 10 jaar geleden, wordt er toch meer geld uitgegeven en verdiend.  

Spelers kosten meer dan tien jaar geleden en clubs geven daardoor meer uit aan hun nieuwe talenten. Onder de streep houden ze er toch meer aan over dan in 2014.  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...