Jannik Sinner wint de US Open vlak na dopingzaak

De Italiaanse toptennisser Jannik Sinner heeft afgelopen zondag de US Open gewonnen. Hij won in drie sets van de Amerikaan Taylor Fritz. Sinner was vlak voor het toernooi in opspraak vanwege twee positieve doping testen op de stof Clostebol.

Clostebol

Op 20 augustus kwam naar buiten dat de huidige nummer 1 van de wereld in maart positief is getest op gebruik van doping. Dat ging om de stof Clostebol. Volgens voorzitter van de Dopingautoriteit Vincent Egbers gaat het om een anabole steroïde. Er is uiteindelijk 0,0000001 gram per milliliter urine gevonden. Egbers stelt dat er met zo’n hoeveelheid in principe geen fysiek voordeel te vinden is.

Deelname aan het toernooi

Sinner verklaarde dat zijn masseur een wond wilde behandelen. Daarbij heeft hij een spray gebruikt die het middel bevat. Die verklaring is door de tennisbond als geloofwaardig beoordeeld. Oud tennisspeelster en huidig commentator/analist Marcella Mesker doet voor de NOS verslag van tennistoernooien. Op de vraag waarom Sinner speelgerechtigd was voor dit toernooi beantwoordde ze: ”Het tennis-anti-doping-programma van de ATP (Association of Tennis Professionals red.) heeft via een onafhankelijk onderzoek uitspraak gedaan. Daarin staat dat Sinner niks te verwijten valt. Hij is onschuldig verklaard en mocht dus weer spelen.’’

In de tennis wereld wordt verbaasd gereageerd op de manier van handelen door de commissie. Grote tennissers als Nick Kyrgios en Novak Djokovic hebben zich uitgesproken tegen het inconsistent handelen bij dopingzaken.

Eerdere dopinggevallen

Roemeens tennisster Simona Halep werd in 2022 op voorhand voor 4 jaar geschorst. Ze testte positief op Roxadustat. De straf is uiteindelijk na een hoger beroep ingekort. Mesker vindt het verschil tussen procedures onbegrijpelijk: ”Ik heb bijvoorbeeld horen zeggen dat er bij een moordzaak ook verschillende uitspraken worden gedaan, afhankelijk van de omstandigheden, bewijzen etc. Wellicht is dat een verklaring dat geen enkele zaak hetzelfde is. Maar het blijft gek dat er met Halep en Sinner zo verschillend is geprocedeerd.’’

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Draait Taylor Swift de Amerikaanse verkiezingen om?

11 september deelde Taylor Swift via Instagram de kandidaat...

Student uit het oog verloren tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen bleven jongeren en studenten...

Miljarden opbrengst met mogelijke gevolgen

Een verhoging van de btw op sport, cultuur, vakantieparken...