Hardlopers hebben te weinig tijd gehad om zich voor te bereiden op de hogere temperaturen. Dat zegt sportarts Guido Vroemen. Bij de halve marathon in Leeuwarden overleed zondag een hardloper vlak voor de finish en bij de marathon in Leiden werden sommige hardlopers onwel. Toch zijn volgens sportarts de temperaturen van dit weekend niet te hoog om hard te lopen
“Er zijn ook mensen die lopen met veertig graden, bijvoorbeeld bij een triatlon op Hawaii”, zegt Vroemen. “Maar het is vroeg in het jaar en het is nog niet heel warm geweest. Of de mensen die flauwvallen, mankementen hebben, weten we vaak niet”, zegt de sportarts. “De hardlopers gaan soms over hun eigen grenzen heen. Vanuit de sportgeneeskunde richten we ons op de risicofactoren van mensen. We kijken naar het hart en het bloedritme. Ook kijken we naar hoe die factoren werken als mensen zich inspannen. Maar daar heb je niet alles mee afgedekt”, zegt Vroemen. “Als er tijdens het oefenen niks gebeurt, kan dat wel gebeuren tijdens de wedstrijd.”
Het verschil zit hem ook volgens de arts ook tussen een vijf kilometer-loop en een (halve) marathon: “Als iemand vijf kilometer loopt, kan die ervoor kiezen om zo hard mogelijk te gaan. Mensen willen dan harder lopen en een snellere tijd neer zetten. Dan produceer je veel meer warmte van binnenuit. Bij een (halve) marathon moet je meer doseren met snelheid,” zegt Vroemen. “Als je meer beweegt, dan ga je zweten en dat verdampt. Maar tijdens zo’n loop kan de warmteproductie zo toenemen, dat je het niet meer kwijt kunt raken. Dan neemt de temperatuur toe.”
Symptomen om te stoppen
Dat kun je volgens de arts voelen als hardloper. Enkele alarmerende signalen zijn volgens de arts coördinatieproblemen, niet scherp zien, hoofpijn en misselijk zijn. “Als je dat voelt moet je stoppen, aan de kant gaan en afkoelen.” Volgens Vroemen werkt dan één ding: koelen met ijskoud water. Veel hardloopevenementen nemen maatregelen. “Als je als organisatie weet dat het warm wordt, is het geen grote moeite om maatregelen te nemen en mensen af te koelen wanneer nodig.”