Parcours Tour de France 2024: editie die van de standaard afwijkt

Woensdagmiddag presenteerde organisator ASO het parcours van de 111e de editie van de Ronde van Frankrijk. Deze editie is een unieke; er werd namelijk al eerder bekend gemaakt dat de ronde – voor het eerst in zijn geschiedenis – in Italië start en niet finisht in Parijs. Verder moet er weer flink worden geklommen in 2024.

Op 29 juni 2024 barst de strijd om de gele trui weer los. De eerste geletruidrager van 2024 moet over aardig wat klimcapaciteiten beschikken. Vanuit startplaats Florence wordt er namelijk dwars door het Apennijnen gebergte gefietst. De tweede en  derde etappe bevinden zich ook nog in Italië. In de andere twee Italiaans etappes wordt er gefinisht in Bologna en Turijn. Op dag vier van de Tour komen we ook over een stuk Italiaanse grondgebied. In deze etappe trekken ze wel Frankrijk in. Dit is dan ook de eerste echte test voor de favorieten: de beroemde berg de Galibier wordt dan namelijk getrotseerd.

Gravel en klimmen

Na later in de eerst week wat sprintkansen en een tijdrit in deze Tour komen we aan bij de toch wel meest opvallende etappe van deze Tour, namelijk etappe negen. De renners moeten in deze etappe maar liefst 32 kilometer gravel trotseren rond de plaats Troyes. Een etappe waarin van alles kan gebeuren omdat de grindstroken vooral in de finale liggen. Hierna duiken de renners de eerste rustdag in.

In week twee van de tour beginnen we aan de Pyreneeën. Hier krijgen de renners twee loodzware etappes voor de kiezen. Als beloning krijgen ze hierna rustdag nummer twee. Na deze rustdag staan in de laatste week de Alpen centraal. In de Alpen wacht een loodzwaar drieluik voor de renners. De 19de etappe is er vooral eentje om te noteren in de agenda.

Een vermakelijk slotstuk

Dat de tour niet in Parijs zal eindigen in 2024 is ook al even bekend. Dit jaar is Nice namelijk het eindtoneel. Dit zorgt voor een zwaar slotweekend. Zo staat er op de voorlaatste dag nog een pittige bergetappe op het programma rondom Nice. De leider van het klassement zou dus echt nog goede benen moeten tonen in het laatste weekend.

Want de Tour eindigt op 21 juli niet zoals gewoonlijk op de beroemde Champs-Elysees. Ook op de laatste dag is er namelijk nog van alles mogelijk. Voor het eerst sinds 1989 zal de Tour de France namelijk eindigen met een tijdrit. Deze tijdrit bevat ook nog eens een aardig lastig traject over 35 kilometer. We zullen pas na de 21ste etappe weten wie de winnaar van de 111e editie van de Tour de France is. Spektakel gegarandeerd dus!

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...