AI-chatbot Deepseek vertaalt ook Nederlands verkeerd: “Hij weet niet eens wat een bitterbal is”

Deepseek maakte de afgelopen weken zijn opmars over de hele wereld. Toch blijkt de Chinese chatbot niet perfect te zijn. Een simpele vraag over het Koreaanse gerecht kimchi laat de bot al wankelen, want het antwoord verschilt per taal. AI-deskundige Michael Janus vertelt: “Soms krijg je iets totaal anders.”

De chatbot kreeg eerst in het Koreaans de vraag waar kimchi vandaan komt, waarop Deepseek antwoordde dat de delicatesse uit Zuid-Korea komt. Vervolgens kreeg de bot dezelfde vraag, maar dan in het Chinees en toen zou het hebben aangegeven dat het uit China komt.  Volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingdienst (NIS) zijn deze vragen afhankelijk van de taal van de gebruiker.

Janus ziet waar Deepseek de mist is in gegaan. “Deze bots worden getraind in het Engels en Chinees, waardoor het niet alle concepten van elke taal kent”, vertelt Janus. Zo kan volgens de expert een oer-Hollandse snack zoals de bitterbal ook voor problemen zorgen bij de bot. De AI-deskundige kijkt daarom met een gezonde scepsis naar Deepseek: “Het is een handige tool, maar je moet het blijven factchecken.”

Daarnaast verzamelt de Chinese chatbot persoonlijke informatie van gebruikers, meldt de NIS. Adverteerders kunnen hierdoor onbeperkt toegang krijgen tot bijvoorbeeld gevoelige informatie van gebruikers. Die gegevens zijn ook nog eens opgeslagen op servers in China, waardoor ook de Chinese overheid toegang heeft tot deze data. Janus heeft daarom één belangrijke tip: “Blijf vooral met gevoelige gegevens altijd voorzichtig met AI-chatbots.”

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht