In het donker vertrekken en thuiskomen: hoe ontkom je aan een winterdip?

Met de decembermaand in het vooruitzicht zullen fulltimers minder daglicht gaan zien, terwijl je lichaam tijdens deze koude wintermaanden juist baat heeft bij naar buiten gaan. Sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen, maar een winterdip of zelfs een winterdepressie is iets waar veel mensen elk jaar opnieuw tegenaan lopen. Esther van Fenema, psychiater en columnist, denkt mee over hoe je als fulltime werker deze dip kunt voorkomen.

Vermoeidheid, somberheid, weinig motivatie of slecht in slaap kunnen komen zijn allemaal (mogelijke) symptomen van een winterdip. Soms hebben mensen zelf niet door dat ze deze gevoeligheid met zich meedragen en dus beginnen ze elk jaar weer de slopende herhaling van een winterdip. Er zijn genoeg mensen die niet weten dat je deze dip kunt voorkomen.

De dip kan ook ontstaan door de stress van de feestdagen, maar ook door het gemis van een verloren familielid, wat rondom deze tijd meer naar boven kan komen. Mensen kunnen zich gaan afzonderen en sociaal contact vermijden, waardoor de somberheid verergert. Met een drukke studie, stage of baan kan het lastig zijn om met deze winterdip om te gaan. Je ziet weinig daglicht, en de kortere dagen kunnen zorgen voor meer melatonine-aanmaak. Dat is een stofje waardoor men zich slaperiger gaat voelen, dit kan resulteren in minder motivatie en prestatie op de werkvloer.

Een winterdip tegengaan kan op verschillende manieren. “Om een dip te voorkomen moet je eerst een aantal dingen bij jezelf herkennen. Wat doet deze winter met jou? Vanuit daar kun je kijken wat je nodig hebt. Vervolgens kun je een plan maken: wat heb ik nodig, of wat juist niet? En vooral: waar voel je je oké bij?” Daarnaast is het volgens Esther belangrijk dat je gezond eet, jezelf niet afsluit en sociale contacten blijft onderhouden, en bovenal: voldoende beweegt.

Het gaat om herkennen hoe je op bepaalde dingen reageert. Vind je de stress rondom de feestdagen lastig? Merk je aan jezelf dat je neigt naar ongezonder eten of liever binnen blijft dan frisse lucht opzoekt? Dit zijn allemaal signalen waar je op kunt letten en waar je vanuit daar actie op kunt ondernemen.

 De winterdip uit zich bij iedereen anders, en de ene is er gevoeliger voor dan de ander. Esther benadrukt ook dat je, als je een beroep hebt waarbij je altijd binnen zit, je tussen de middag écht een keer naar buiten moet.

Een dip tegengaan betekent aanvoelen, voelen hoe je lichaam reageert en kijken wat je nodig hebt. Weet je van jezelf dat je goed reageert op regelmaat? Zorg er dan voor dat je die, zeker in deze tijd, behoudt. In het boek ‘De Mentale Schijf van 5’ kun je hier meer over lezen.

Sinds enige tijd bestaan er ook lampen voor mensen die moeite hebben met in het donker wakker worden. Deze worden, net als de ‘echte’ zon, tijdens het opstaan feller. Dit zou helpen om mensen meer energie te geven tijdens de koude en vooral donkere ochtenden. Ook zouden vitamine D-pillen kunnen helpen, omdat mensen dit in de winter minder binnenkrijgen door minder zonlicht. Volgens Van Fenema kunnen deze oplossingen wellicht helpen, maar het is wel van belang dat je onderzoekt of de hoeveelheid licht voldoende is, en of de vitamine D-pillen betrouwbaar en wel écht effectief zijn. Een winterdip herkennen en vervolgens tegengaan kun je zelf. Dat betekent niet dat je er alleen voor staat. Er is altijd hulp vanuit specialisten, en ook mensen die dichtbij je staan kunnen je een luisterend oor bieden. Let een beetje op elkaar, zeker rond deze tijd.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Consumentenbond waarschuwt: ‘Laat je niet gek maken door Black Friday’

Deze waarschuwing geeft de bond af voor Black Friday....

Weinig aandacht voor inclusief taalgebruik

De traditionele media maken weinig gebruik van inclusief taalgebruik....

Verdwijnt Black Friday uit de winkelstraten?

Het is vandaag Black Friday: de dag waarop (online)...