Meer jongeren zonder startkwalificatie roept zorgen op bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Het aantal jongeren zonder startkwalificatie, dus een havo-, vwo- of mbo-diploma vanaf niveau 2, is met bijna 40 procent gestegen ten opzichte van drie jaar geleden, blijkt uit cijfers van het CBS. Dit komt mede door de coronajaren en een gunstige arbeidsmarkt, waardoor veel jongeren zonder diploma aan de slag gingen, meldt Nicolette Rodenburg, woordvoerder van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Namens het ministerie spreekt Rodenburg haar zorgen uit. Een startkwalificatie is volgens haar meer dan een diploma; het biedt jongeren de kans om zich te ontwikkelen, zowel op de werkvloer als in het dagelijks leven. Daarom neemt het Ministerie van OCW actie om het aantal voortijdige schoolverlaters terug te brengen doormiddel van een plan.

Actieplan Voortijdige Schoolverlaters
Dit actieplan moet zorgen voor betere toegang tot ondersteuning voor jongeren met een hoge kans op uitval, bijvoorbeeld door psychische problemen. Ook wordt in dit actieplan gesproken van een betere (her)oriëntatie en een soepelere doorstroom. Een mismatch tussen de opleiding en de verwachtingen van de student is een van de grootste redenen voor uitval. Volgens het ministerie bieden veel mbo-opleidingen nog te weinig ruimte voor (her)oriëntatie. Door meer begeleiding te geven bij het studiekeuzeproces, met extra aandacht voor de competenties en voorkeuren van de student, zou het aantal voortijdige schoolverlaters moeten verminderen.

Maak school aantrekkelijker
Het Actieplan Voortijdige Schoolverlaters moet er ook voor zorgen dat school aantrekkelijker wordt voor studenten. Voor een groot deel van de scholieren is een voltijdstudie niet meer passend. Veel jongeren willen leren in de praktijk, waarbij werken wordt gecombineerd met studeren. Deze manier van studeren, ook wel de beroepsbegeleidende leerweg genoemd, laat volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap positieve ervaringen zien. Daarom moeten deze mogelijkheden worden verbeterd, aldus het ministerie.

Lockdown
Een van de voortijdig schoolverlaters is Mike de Groot. Hij is van mening dat de beroepsbegeleidende leerweg een goede manier van leren is. ‘’Veel werk kan je ook doen terwijl je nog leert.’’ Mede door corona heeft Mike zijn opleiding niet afgemaakt. ‘’Ik studeerde Retail Management niveau 4 toen wij in lockdown moesten.’’ Het niveau van onderwijs ging volgens Mike op dat moment erg achteruit. ‘’De online lessen werkten niet. Ook communiceerde school slecht met ons en moest ik veel thuis zitten.’’ Daardoor is de oud-student meer gaan werken bij Action. ‘’Ik wilde school ontvluchten op die manier, al heeft mijn privéleven daar ook effect op gehad.’’

Door financiële omstandigheden is terugkeren naar school voor Mike geen optie, maar hij overweegt wel om over een paar jaar een omscholing te doen op het gebied van Retail.

Wetsvoorstel
Volgens Rodenburg werkt het ministerie ook aan een wetsvoorstel waarmee jongeren die het nodig hebben, goede ondersteuning krijgen in de stap naar de arbeidsmarkt. Met dit voorstel krijgen scholen de verantwoordelijkheid om jongeren goed voor te bereiden op die stap. Mocht het nodig zijn, dan zal deze ondersteuning ook na het verlaten van school voortgezet worden, aldus de woordvoerder.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Voetballen tegen eenzaamheid

Afgelopen week deden 180 ouderen, verdeeld over 12 teams,...

Het is gezelliger in het dorp dan in de stad

Zou jij je sleutel uitlenen aan je buurman? Waarschijnlijk...

Hoe bereidt Prince zich voor op het nieuwe seizoen van HNTM 

Prince Schoutissen, een student uit Deurne, is een van...