Het aantal jongeren dat wekelijks vaped, is in vier jaar tijd vervijfvoudigd, blijkt uit onderzoek van Independer. In de gemeente Rucphen is het vapegebruik het hoogst van Brabant: 15,8% van de tweede- en vierdeklassers vapet daar wekelijks.
In de gemeente Rucphen blijkt meer dan 15 procent van de jongeren wekelijks te vapen, het hoogste percentage in Brabant. Deze cijfers werden onlangs gedeeld door Independer, gebaseerd op gegevens van het RIVM en de GGD’s. Welke maatregelen neemt GGD West-Brabant om deze ontwikkeling tegen te gaan? En waar kunnen jongeren hulp vinden bij het stoppen met vapen?
Rookvrije omgevingen en voorlichting op scholen
GGD West-Brabant richt zich op het creëren van rookvrije omgevingen om te voorkomen dat jongeren beginnen met vapen. “Onze 16 gemeenten zetten zich actief in voor het realiseren van steeds meer rookvrije ruimtes,” zegt Monique de Bekker van GGD West-Brabant. “Ook willen we ouders vroeg betrekken, zodat het gesprek over roken en vapen niet pas op school aan de orde komt,” legt de Bekker uit.
Daarnaast heeft de GGD West-Brabant een aanpak ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs en mbo-scholen. “Een belangrijk onderdeel van deze aanpak is een kort videofragment waarin een moeder met haar dochter spreekt over vapen, terwijl een longarts de schadelijke gevolgen uitlegt,” vertelt de Bekker.
Hulp bij stoppen met vapen
“We vermoeden dat jongeren niet uit zichzelf hulp zoeken,” zegt de Bekker. “Daarom zetten we op scholen een integrale aanpak in, waarbij we docenten en begeleiders trainen om signalen van vapen te herkennen en het gesprek aan te gaan.” De GGD hoopt zo jongeren te motiveren om hulp te zoeken.
Hoewel de GGD zelf geen directe ondersteuning biedt voor jongeren die willen stoppen met vapen, werkt de organisatie samen met andere lokale zorgverleners. “In de regio zijn verschillende initiatieven die jongeren kunnen helpen, zoals de stoppen met roken coaches van huisartsenzorggroepen en Sinefuma,” legt de Bekker uit. Daarnaast kunnen jongeren gebruikmaken van landelijke programma’s, zoals ‘Eindelijk écht stoppen met roken?’, dat inmiddels meer dan 17.000 jongeren heeft geholpen bij het stoppen met roken.