Ziekmelden voor een ‘mental health day’: “Werkt averechts”  

37 procent van de jongeren heeft zich in de afgelopen 2 jaar weleens ziek gemeld voor school of werk door psychische klachten. Op sociale media wordt dit ook beschreven als een ‘mental health day’. Dat blijkt uit een onderzoek voor #OpenUp, een week waarin stichting MIND, HUMAN en 3FM mensen oproepen om open te zijn over hun mentale gezondheid.  

‘Mental health day’ 

Volgens Bert Wienen, onderwijswetenschapper en psycholoog, werken de ‘mental health days’ averechts. “Ik kan me voorstellen dat het zou helpen om te ontsnappen aan de druk, maar buiten de lessen om heeft een school ook een sociale kant die belangrijk is. Het ritme van het rooster, praten met vrienden of klasgenoten en horen hoe zij zich voelen, kan juist erg helpen om de psychische klachten te verminderen. Blijf dit dus vooral niet te lang doen, vooral niet bij psychische klachten.”  

Schoolachterstand 

Van het deel van de jongeren dat zich weleens ziekmeldt voor school of werk, doet 8% dit voor een langere periode. Vooral op school kan dit voor problemen zorgen. Zo kunnen wekenlange achterstand op de middelbare school of vervolgopleiding leiden tot het falen van het hele schooljaar. Wienen vindt deze achterstand onnodig. “De nadruk bij het ondersteunen van jongeren met psychische klachten moet liggen op het voorkomen van die achterstand. Zo hoeven zij niet fysiek op school te zijn om hun huiswerk te doen of een online college te volgen en kunnen zij toch verder leren. Met de zelfstandigheid van een vervolgopleiding is het moeilijk te herkennen wanneer iemand last heeft van psychische klachten, daarom is de ondersteuning van bijvoorbeeld een mentor of een vertrouwenspersoon zo belangrijk. De problemen moeten eigenlijk worden herkend voordat de achterstand zich voordoet.” 

Mentale klachten gestegen 

Uit onderzoek voor #OpenUp week blijkt dat 9 op de 10 jongeren last hebben van mentale klachten. De grootste boosdoeners zijn stress, onzekerheid en depressieve gevoelens. Bijna alle mentale klachten die in het onderzoek werden genoemd zijn toegenomen vergeleken met voorgaande jaren. De woningcrisis, prijsverhogingen, oorlogen en klimaatverandering zijn hier voor veel jongeren de reden voor. Bert Wienen noemt ook nog een andere reden: “Er is veel meer openheid voor psychische klachten, dit zie je ook terug in de media. Het is daarom logisch dat ze steeds meer naar voren komen.”  

Lijden in stilte 

Toch is het aantal jongeren dat hun mentale klachten niet deelt met anderen verdubbeld vergeleken met vorig jaar. “Deze tegenstelling is te verklaren, er zijn bij het praten over psychische problemen altijd twee uitersten. Er is een kant die nooit ophoudt met erover praten en een kant die er nooit over spreekt. We weten ook dat het in sommige groepen niet acceptabel is om het over je mentale klachten te hebben. Wat ook een mogelijke verklaring is, is dat door de openheid die we nu zien rondom mentale gezondheid, kleine angsten of verdrietige periodes al tellen als psychische klachten. Hierdoor voelen mensen met ernstigere klachten zich minder geneigd om hun klachten te bespreken. Zij denken: Als wat hun hebben al psychische klachten zijn, wat heb ik dan wel niet?” 

#OpenUp 

De #OpenUp week is er om dit beeld te ontkrachten. Om meer jongeren te bereiken werken de organisaties onder andere met MEROL en Chibi Ichigo. Ook de dj’s van 3FM vertellen deze week over hun mentale gezondheid. De hele week zijn er campagnes om de openheid rondom mentale klachten bij jongeren te vergroten. De week duurt nog tot 13 oktober.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Recensie: Zusters zonder liefde; een indringende blik op vrouwelijk misbruik in de kerk

Mannelijk misbruik in de kerk wordt de afgelopen jaren...

Bewegend geld ophalen voor het goede doel: “Ik stink nu maar ben wel gelukkig”

Maastricht – Geld ophalen voor het goede doel door...

Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel...

Populariteit alcoholvrij bier onder druk door belasting

Alcoholvrij bier wint razendsnel terrein in Nederland, en dat...