14 en 4 jaar cel voor Pakistanen na bedreigen Geert Wilders

De 56-jarige religieuze leider Muhammad Ashraf Jalali is veroordeeld tot 14 jaar cel. De 29-jarige leider van de islamitische extreemrechtse groep Tehreek-e-Labbaik, Saad Hussain Rizvi, krijgt een gevangenisstraf van 4 jaar. Dat heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld. De rechter acht Jalali schuldig aan het bedreigen, uitlokken en oproepen tot moord op Wilders. Rizvi wordt schuldig bevonden aan bedreiging en opruiing tot moord.

De twee Pakistanen hebben hun volgers opgeroepen tot het doden van Geert Wilders. Dit deden zij tijdens bijeenkomsten en op sociale media. De straf tegen Jalali is hoger door het uitspreken van een fatwa tegen de PVV’er. Een fatwa is een juridisch advies in de islam. Zo gaf Jalali een directe opdracht aan zijn volgers over het doden van Wilders.

Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Pakistan waardoor Jalali en Rizvi niet naar Nederland overgedragen konden worden. Het OM heeft meerdere verzoeken ingediend bij de Pakistaanse autoriteiten om de twee toch voor de rechter te krijgen, maar deze bleven onbeantwoord.

Jalali en Rizvi waren beiden afwezig tijdens de behandeling van hun zaak, Wilders was er wel. De politicus vertelde de rechtbank over de negatieve gevolgen van de bedreigingen op zijn leven. Zo zou hij duizenden, ´misschien wel tienduizenden´ doodsbedreigingen hebben ontvangen na de oproep van de Pakistanen.


Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Document toont 34.000 doden in Gaza: “Elke dode is er één te veel”

Deze week publiceerde het ministerie van Gezondheid in Gaza...

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...