‘Lucky’ veroordeeld tot 30 jaar cel voor fatale schietpartij in Zwijndrecht

Minh V. (bijnaam ‘Lucky’) krijgt 30 jaar celstraf voor het neerschieten van zijn ex- schoonmoeder en ex- vriendin bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht. De ex- schoonmoeder overleed. Zijn ex- vriendin is levenslang verlamd.

De rechtbank veroordeelde V. voor poging moord op zijn ex- vriendin Anneke. Er was geen bewijs dat V. de moeder van Anneke met voorbedachte rade doodschoot. V. werd daarom veroordeeld voor doodslag op de moeder. Dit levert hem de hoogst mogelijke gevangenisstraf op van 30 jaar. De nabestaanden lieten aan RTV Dordrecht weten vrede te hebben met de straf. Het OM had tijdens de inhoudelijke zitting levenslang geëist.

“Het handelen van de verdachte is niets anders geweest dan een poging haar te liquideren. Het is een poging tot femicide”, zei de rechter.  

Waarom poging moord en doodslag?

Uit de gebeurtenissen die vooraf gingen aan de schietpartij bleek dat er sprake was van een vooropgezet plan. V. regelde namelijk een vluchtauto met gestolen kentekenplaten, observeerde Anneke bij haar huis en stuurde een uur voor de schietpartij een appje: ”An, tot de dood ons scheidt.” De rechter zag dit als genoeg bewijs voor poging tot moord op Anneke. Hij schoot twee keer in haar rug, waardoor Anneke de rest van haar leven verlamd zal zijn. De heftige details die bij de uitspraak werden benoemd riep veel verdriet op bij de nabestaanden. Sommigen verlieten daarom de rechtszaal. 

De ex- schoonmoeder probeerde in te grijpen door V. vast te pakken tijdens het schieten op Anneke. Lucky draaide zich vervolgens om en schoot de moeder in haar borst. Ze overleed vrijwel meteen. Volgens de rechter is er niet genoeg bewijs dat dit met voorbedachten rade is gedaan, vandaar dat V. is veroordeeld voor doodslag.  

‘Steeds verder escalerende boosheid’

De schietpartij op 21 januari 2023 stond niet op zichzelf. V. hield in oktober 2022 al een pistool tegen het hoofd van Anneke. Daarnaast stuurde hij haar veel dreigende berichten. ”Er was in de periode voor de schietpartij sprake van een steeds verder escalerende boosheid omdat V. het niet kon verdragen dat zijn relatie met Anneke uit ging”, zei de rechter.  

Lucky was doelgericht

Daarnaast hecht de rechter waarde aan de doelgerichtheid van V. Doelbewust heeft de verdachte voor de tweede keer op Anneke geschoten terwijl ze op de grond lag. Getuigen verklaren dat verdachte kalm en achteloos te werk ging. ”Lucky stapte na het schieten nonchalant over Anneke heen en reed rustig weg in zijn auto”, verklaarden meerdere getuigen. Lucky heeft een verleden met geweldsdelicten en toonde geen berouw tijdens de zitting. V. was zelf niet aanwezig bij de uitspraak.  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...