Matchis organiseert week voor de stamceldonatie

Volgende week organiseert Matchis de week van de stamceldonatie. Met deze week hoopt de organisatie meer donoren én gelddonaties binnen te halen. “Het is nooit genoeg”

Op dit moment zijn er ruim 400.000 geregistreerde stamceldonoren in Nederland. Bert Elbertse, woordvoerder van stichting Matchis, vertelt dat het eigenlijk “nooit genoeg” is. “De kans dat er een match gevonden wordt is heel klein, daarom is het extra belangrijk dat er zoveel mogelijk donateurs ingeschreven staan”. Het doel van de stichting staat nu op 600.000 donateurs.

Donaties

Ook worden er geld donaties opgehaald. “Financiële steun is belangrijk voor Matchis”, zegt Elbertse. Tijdens de oprichting van Matchis steunde de VWS (Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport) de stichting, maar die stopt er nu mee. “Één stamceldonor in het systeem aanmelden kost ons 35,- euro.” Die kosten zijn volledig voor Matchis, wat het registreren van nieuwe donateurs bij de stichting duur maakt.

Van 16 t/m 22 september is de eerste editie van de week voor stamceldonatie, georganiseerd door stichting Matchis. De hele week worden er activiteiten georganiseerd. Zo start de week met een benefiet gala waar donoren kunnen komen dineren. De dag erna is er een bijeenkomst voor donoren die al ingeschreven zijn. Zij worden daar vermaakt door een stand-upcomedian. Verder zullen er gedurende de hele week radio-spots te horen zijn en wordt er op de sociale media veel gepromoot.

Match

Omdat het zo lastig is om een match te vinden tussen patiënt en donor, is Nederland ook lid van de wereldwijde donorbank. “Ondanks dat er 41 miljoen donateurs ingeschreven staan, is het toch nog voor veel patiënten lastig om een match te vinden”.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...
00:00:00

Jazz by the Sea maakt ruimte voor de jongere generatie

Aan het kleine kustdorpje Domburg, in Zeeland, vindt in...