Eindhovenaren kunnen vaker rekenen op natte voeten 

Vanwege kans op onweersbuien en hagel heeft het KNMI woensdag voor heel het land code geel afgegeven. Voor inwoners van Eindhoven is het beter dat deze buien overwaaien. Iets meer dan een week geleden kreeg de stad namelijk nog te maken met ondergelopen tunnels en loskomende putdeksels. De kans dat dit vaker gebeurd is onvermijdelijk volgens de gemeente.

“De bui van 2 september was een zware bui die statistisch gezien minder dan eens per tien jaar voorkomt. “De wateroverlast kwam dus niet als een verrassing”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Eindhoven is steeds beter voorbereid op meer hevige buien, maar het klimaat verandert de laatste tijd steeds sneller. Dat betekent dat er altijd momenten voorkomen waarop een vorm van wateroverlast ontstaan, zoals bij buien op genoemde datum.” 

Lastig inschatten 

Of de stad woensdag wéér last krijgt van nattigheid is volgens de woordvoerder lastig in te schatten. “Dit is afhankelijk van de intensiteit van de bui en de plek waar deze valt. Zware buien trekken zelden over de hele stad. Hoe zwaarder de bui, hoe onzekerder de voorspelling.” Op lage plekken in de stad is het risico op overlast het grootst. Volgens de Klimaatatlas van Eindhoven kan het water bij een zware klimaatbui in verschillende gebieden zelfs oplopen tot een halve meter hoogte.

Hieronder in het kaartje van de Klimaatatlas van Eindhoven staat welke delen van de stad last kunnen hebben van wateroverlast. De rode gebieden kunnen last ondervinden bij een bui vergelijkbaar met die van 2 september. Dit soort buien komen gemiddeld eens in de vijf of tien jaar voor. De oranje en gele gebieden zullen pas nattigheid voelen bij hevige klimaatbuien. Dat kan eens in honderd jaar of langer plaatsvinden.

Maatregelen

Om te voorkomen dat er delen van de stad in de toekomst vaker onderlopen, treft de gemeente maatregelen. Zo worden er op verschillende plekken wadi’s aangelegd. Dat zijn kuilen in de grond die worden gebruikt om regenwater op te vangen. Ook worden al bestaande wateren als de Gendervijver gebruikt als wateropvang. “In de binnenstad wordt ondergrondse waterberging aangelegd om de kans op wateroverlast te verkleinen”, zegt de woordvoerder. Naast wateropvang wordt ook vergroening op straat genoemd als mogelijke oplossing op regenwater op te vangen. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Kinderboekenweekgedicht 2024: Van Controverse naar Creativiteit

De Kinderboekenweek 2024 is in volle gang, van 2...

Liever ziek dan stress, toch gezondheidsraad?

Wat levert meer stress op: Voor 24-uur denken dat...

Meer jongeren zonder startkwalificatie roept zorgen op bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Het aantal jongeren zonder startkwalificatie, dus een havo-, vwo-...