WK voetbal kwalificatie 2026: Twee favorieten verliezen beide

Dinsdag en Woensdag was het weer tijd voor de CONMBEOL-wereldbekerkwalificatie. Tijdens speelronde acht ging het in Zuid-Amerika voor de grote voetballanden niet bepaald zoals gepland.

Argentinië & Brazilië

Underdog Paraguay won tegen de verwachtingen in thuis met 1-0 van het machtige Brazilië. De laatste keer dat dit gebeurde was negen jaar geleden. Dit is de vierde wedstrijd waarin Brazilië deze WK kwalificatie verliest. Het Braziliaanse elftal verloor tussen 2007 en 2022 maar drie keer.  

Argentinië, de koploper en daarbij ook kampioen van Amerika, kon dit keer niet winnen van Colombia en verloor met 2-1. Argentinië versloeg Colombia nog geen twee maanden geleden in de finale van de Copa America. Colombia blijft ongeslagen deze kwalificatie reeks, Argentinië verliest voor de tweede keer. Argentinië blijft voor nu bovenaan het klassement staan, maar Colombia komt met deze overwinning erg dichtbij. 

Andere uitslagen  

Venezuela heeft zich na een 4-0 nederlaag tegen Bolivia herpakt. Het team speelde gelijk tegen Uruguay. Uruguay schakelde recent nog Brazilië uit in de Copa America en wist ook Argentinië te verslaan deze kwalificatiereeks. Venezuela is het enige land in de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie dat nog nooit op het WK heeft gespeeld. Deze editie zou wel eens de eerste keer kunnen zijn. Het land staat voorlopig op het randje van directe kwalificatie. 

Net zoals Venezuela gaat ook Chili onderuit tegen Bolivia. Met de 2-1 overwinning creëert Bolivia een groter gat tussen de twee op het klassement. Chili behaalde in het WK van 2014 bijna de kwartfinale, maar nu staat het een-na-laatste in de kwalificatie.  

Ecuador begon deze kwalificatie met drie minpunten. Dit kwam door een speler met een vervalst paspoort. Ze staan nu door een 1-0 overwinning op een uit-vorm Peru op de vierde plek. Peru speelde in 2022 nog in de intercontinentale play-off voor een ticket naar Qatar, maar het lijkt er niet op dat ze dat dit jaar weer zullen doen.   

Tussenstand  

De tussenstand is als volgt: 

  1. Argentinië (18 punten) 
  1. Colombia (16 punten) 
  1. Uruguay (15 punten) 
  1. Ecuador (11 punten) 
  1. Brazilië (10 punten) 
  1. Venezuela (10 punten) 
  1. Paraguay (9 punten) 
  1. Bolivia (9 punten) 
  1. Chili (5 punten) 
  1. Peru (3 punten)  

Hoe werkt de kwalificatie? 

Zuid-Amerika werkt met een klassement systeem, waarmee zij op de volgende manier bepalen wie er naar het wereldkampioenschap gaan en wie niet: 

Positie 1 – 6 kwalificeert zich direct tot het wereldkampioenschap van 2026. Positie 7 mag het nog proberen in de play-offs. Hier spelen zes teams die het net niet hebben gered zich direct te kwalificeren, om de twee laatste tickets. Één uit; Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Oceanië. Noord-Amerika heeft twee landen in de play-offs en Europa geen. Positie 8 – 10 maakt geen kans meer om mee te doen aan het wereldkampioenschap in Canada, Mexico en de Verenigde Staten.   

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

COLUMN: ”Een fantastische dag voor alle Nederlanders”

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...
00:00:00

Jazz by the Sea maakt ruimte voor de jongere generatie

Aan het kleine kustdorpje Domburg, in Zeeland, vindt in...