Ivan Perišić wordt een tweede Götze, goed maar niks speciaals

Het is inmiddels alweer vier jaar geleden dat PSV een ongekende slag sloeg op de transfermarkt, Mario Götze werd overgenomen van Borussia Dortmund. De meervoudig Bundesliga winnaar en Duitse doelpuntenmaker in de gewonnen WK finale van 2014 moest PSV tot nieuwe hoogtes brengen. Speelde Götze slecht bij PSV? Nee. Maar er valt niet te ontkennen dat mensen meer hadden verwacht van de spelmaker die tal van eretitels op zijn cv heeft staan. Nu met de mogelijke komst van Ivan Perišić valt het gevoel van déjà vu niet te ontkennen.

Een transfer vol risico, dat is de manier om deze overstap te omschrijven. Momenteel is Perišić al anderhalve maand transfervrij nadat hij zijn contract heeft laten ontbinden bij Hajduk Split. Dat de Kroatische spelmaker überhaupt belandde bij zijn jeugdclub in zijn thuisland had alles te maken met zijn kruisbandblessure die hij opliep bij Tottenham Hotspur. Naast een recente blessure en al een tijd zonder club te zitten kon Perišić ook geen potten breken in zijn korte periode terug op het veld. In 12 wedstrijden wist hij één doelpunt te maken en geen enkele assist te leveren. Zeker geen indrukwekkende cijfers voor de 35-jarige linksbuiten in de nadagen van zijn voetbalcarrière.

Linksvoor naar achter?

De multifunctionaliteit van Perišić is een groot onderwerp van gesprek, hij zou de linksback positie kunnen opvullen waar momenteel zoveel om te doen is. Geen Dest voor een lange tijd en Mauro heeft het ook nooit helemaal waargemaakt. Hoe de samenwerking met Noa Lang, die veelal de voorkeur zal krijgen op linksbuiten, in zijn werking zal gaan is mij bijster. In het afgelopen seizoen hebben we gezien dat Dest en Van Aanholt met hun snelheid en conditie langdurig gaten kunnen dichtlopen in het opportunistische spel van Lang. Een Perišić zonder minuten in de benen die dit moet oplossen? Ga er maar aan staan. In de Eredivisie zal dit vast en zeker goed komen, daar is de oppositie qua kwaliteitsverschil niet goed genoeg voor. Zodra er wordt gespeeld in de Champions League, na de League Fase wegens geen mogelijkheid tot inschrijving, zal dit zwaarder blijken. Rodrygo van Real Madrid, Phoden van Manchester City en Lamine Yamal van Barcelona zullen belanden in een ware speeltuin. Perišić is goed, maar niks speciaals.


Waar is deze transfer dan op berust? De breedte van de selectie en de ervaring zijn van toegevoegde waarde. Daarnaast verwacht ik ook dat er een record gebroken gaat worden. Niet op het veld, maar ernaast. De shirtverkoop met de naam Perišić zal de kassa doen rinkelen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Document toont 34.000 doden in Gaza: “Elke dode is er één te veel”

Deze week publiceerde het ministerie van Gezondheid in Gaza...

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...