Tabakswinkels over de grens draaien op volle toeren

Je ziet steeds minder donkergroen-bruine sigarettenpakjes en steeds meer gekleurde pakjes uit landen als België, Luxemburg en Duitsland. De tabakszaken net over de grens profiteren al maanden van de Nederlandse klanten. Na de accijnsverhoging gaan de rokers massaal de grens over om daar hun tabakswaren te halen. Dit komt als tegenvaller voor de Nederlandse overheid. de geplande extra opbrengst van maar liefst 400 miljoen dreigt een inkomstenverlies van 100 miljoen te worden, aldus de NSO, de brancheorganisatie van tabakswaren. Bron: RTL.  De BBB wil de maatregel terugdraaien, maar wat betekend dit voor de verkoopcijfers van de tabakszaken net over de grens?

De laatste maanden gaat het goed bij de tabakszaken, net over de grens.  ‘’ Op het moment dat de accijnzen in Nederland omhoog gingen, werd het hier natuurlijk gekkenhuis’’, aldus Rens Vermeulen van Rick’s Tabak Express. Rens verkoopt verschillende tabakswaren net over de grens van België in het plaatsje Poppel. De klanten komen volgens de eigenaar zo’n 99 procent uit Nederland. Het bedrijf houdt het nieuws in Nederland goed in de gaten, dit is namelijk een groot deel van hun inkomen. De verwachting is dat de verkoopcijfers van de sigaretten zullen dalen als de overheid de accijnzen weer op zal krikken.

Betekent dit dat de algehele verkoop minder gaat worden?  Rens denkt van niet: ‘’ Mensen komen hiernaartoe, ze komen bier halen, ze komen tabak halen en ze komen tanken’’. Ali van het Tabakshoekje denkt ook van niet: ‘’ Wij hebben ook tabak in emmers en dat heeft Nederland natuurlijk niet’’. Beide tabakszaken denken dat er genoeg redenen zijn waarom mensen nog steeds de grens over zouden komen. De klanten komen dus ook niet alleen voor de sigaretten maar ook de andere prijsvoordelen die België te bieden heeft.

Sinds 1 januari 2024 zijn vapes met smaakjes in Nederland verboden. Voor de tabakszaken over de grens is dit dan ook een ‘’groot deel van de verkoop’’, aldus Rens. De tabakszaken zijn niet bang dat de vapes binnenkort verboden worden in België.‘’ Voordat ze dat rond hebben kunnen we al goed 2/3 jaar verder zijn. Ik denk wel dat we qua wetgeving volgen, maar in ieder geval niet erg snel’’.  Voor beide winkels is de uitspraak van de BBB dus niet iets om zich zorgen over te maken.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Document toont 34.000 doden in Gaza: “Elke dode is er één te veel”

Deze week publiceerde het ministerie van Gezondheid in Gaza...

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...