Miljarden opbrengst met mogelijke gevolgen

Een verhoging van de btw op sport, cultuur, vakantieparken en hotels. In 2026 is de kans groot dat we voor zwemles, een sportschool abonnement, concerten, musea en vakanties in eigen land niet 9 procent maar 21 procent btw betalen. Deze verhoging zal de regering miljarden aan extra belastinginkomsten bezorgen.

Voor de sport zullen vooral sportscholen, zwemlessen en ijsbanen getroffen worden, maar bijvoorbeeld ook kaartjes voor de formule 1 en voetbalwedstrijden vallen nu onder het btw-tarief van 21 procent. Het NOC*NSF laat in een persbericht weten dat sportverenigingen een uitzondering zijn en dus blijven hangen op 9 procent. Zij laten verder ook weten dat het grote financiële gevolgen zal hebben voor de hele sportwereld en ze de komende periode graag in gesprek gaan met het kabinet en de Tweede Kamer.

Voor dagrecreatie is er geen btw-verhoging. Dierentuinen, bioscopen, attractieparken, speeltuinen en circussen blijven allemaal op 9 procent. Volgens het kabinet moeten deze activiteiten toegankelijk blijven voor iedereen in de samenleving en zullen dus niet worden verhoogd. Musea, concerten, kunsthallen en festivals zullen dus wel te maken krijgen met tariefverhoging, net als hotels en vakantieparken. Er bestaat dus een kans dat gezinnen eerder een bezoek gaan brengen aan dierentuinen en attractieparken dan aan musea vanwege de kosten. Misschien is het over twee jaar ook wel aantrekkelijker om in het buitenland op vakantie te gaan omdat dat goedkoper is. Het daadwerkelijke effect van de verhoging zal dus nog maar moeten blijken.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Document toont 34.000 doden in Gaza: “Elke dode is er één te veel”

Deze week publiceerde het ministerie van Gezondheid in Gaza...

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...