12 jaar cel en tbs geëist voor de man die Tim Hofman wilde vermoorden

Chris T. zat gister in de rechtbank in Lelystad. Hij zou een jaar geleden, op 6 september 2023, het BNNVARA gebouw binnengelopen zijn met de missie om Tim Hofman om het leven te brengen. De strafeis is duidelijk; 12 jaar celstraf, met TBS.

Volgens de officier van justitie wilde T. de ‘woke’-bevolkingsgroep angst aanjagen, door Tim Hofman te vermoorden. Dit ziet het OM als een terroristisch motief. Het manifest wat de verdachte heeft geschreven onderbouwt dit alleen maar meer. Hierin noemt hij linkse mensen “verraderlijk ongedierte” en zegt hij er een te willen executeren. Echter gaf T. tijdens de zitting aan te twijfelen over het vermoorden van Tim Hofman. “Als hij zou komen, zou ik het waarschijnlijk niet eens kunnen.”

Tim Hofman was zelf niet aanwezig in de rechtbank. Hij was naar eigen zeggen “liever op de redactie in Hilversum, dan in de rechtbank.” Zijn advocaat las een statement namens Hofman voor. Hierin vraagt hij aan de rechtbank om een goede zorg voor Chris T., in plaats van een harde straf. Ook richt hij zich op T. “Dan rest mij verder alleen nog aan de heer T. zelf te vragen of hij toch niet eens overweegt zijn van haat doordrenkte conservatieve gedachten eens in te ruilen voor wat warme progressieve gedachten in de tijd die hij de komende jaren heeft.”

Er is discussie over de vraag of verdachte T. in een psychose zat tijdens de gebeurtenissen. Uit verschillen verhoren zou naar voren komen dat verdachte T. niet in een psychose zat. Zijn advocate, Emma Hoffman, zei echter tijdens de eerste zitting dat verdachte aan de antipsychotica zat en “zichzelf niet meer herkende in wie hij was.” Ook vanuit experts komen verschillende geluiden; de psychiater van T. zou zeggen dat er wel sprake was van een psychose, het Pieter Baan centrum liet weten van niet.

Er is nog een feit waar T. zich over moet verantwoorden. Uit verhoren werd duidelijk dat T. ook het plan had een hulpverlener te vermoorden. Hier heeft hij in zijn verleden een nare gebeurtenis mee ervaren, wat leidt tot haat richting deze hulpverlener. Hij zou in de zomer van 2023 naar de werkplek van de desbetreffende persoon zijn gegaan. Het openbaar ministerie ziet dat als voorbereiding op moord. Deze zaak word volgende week inhoudelijk behandeld.

De uitspraak van de zaak volgt op 16 oktober.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Document toont 34.000 doden in Gaza: “Elke dode is er één te veel”

Deze week publiceerde het ministerie van Gezondheid in Gaza...

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...