Ongelezen boeken krijgen een tweede kans

Op 19 september is het Nationale Ongelezen Boekendag. Iedereen heeft het wel eens gehad. Je hebt je boek uit en kan niet wachten om een nieuwe te kiezen. Je weet dat je het boek dat je steeds maar laat liggen eigenlijk moet lezen, maar je hand gaat toch automatisch naar dat boek dat nét wat leuker lijkt. De ongelezen boeken worden op donderdag, de dag waarop het minst gelezen wordt, even in de schijnwerpers gezet.

Bekendheid boeken

Ongelezen boeken krijgen een nieuwe eigenaar, in de hoop dat ze ein-de-lijk gelezen gaan worden, minder populaire boeken worden in de etalages tentoongesteld en er worden posters opgehangen. Kortom, er wordt veel gedaan om de ongelezen boeken bekendheid te geven. “We hebben inmiddels boekhandels en bibliotheken van Hogeveen tot Heerle en Weert tot Purmerend die posters opgehangen hebben,” aldus Bas, een lid van de Ongelezen Boeken Club die deze dag organiseert. 

Een van de boekhandels die hieraan meedoet is Boekhandel Van der Velden Van Dam in Heerlen. Hier gaan ze donderdag praten over de ongelezen boeken met de klanten: “Ik ga het er zeker over hebben. Ik zoek ook stapeltjes boeken uit die echt aandacht verdienen, maar die het nooit krijgen,” zegt Monique van den Kerkhof, een medewerker van deze boekhandel.

Ongelezen boeken hebben ze bij BvvvD ook, bijvoorbeeld het boek Kroesvee. Dit boek hebben ze bij de start van het bedrijf gekocht, maar ligt er, helaas, nog steeds. Monique heeft zelf ook een boek dat maar in haar boekenkast blijft liggen: “Oblomov heb ik altijd al willen lezen. Helaas is het er nooit van gekomen, maar het fascineert me wel enorm.”

Nullijst

De meest ongelezen boeken van de Openbare Bibliotheek Amsterdam worden op een nullijst gezet. Sommige boeken op deze nullijst hebben zelfs nog nooit het bibliotheekgebouw verlaten. Als een boek op de nullijst gezet wordt, is er een grote kans dat het vernietigd gaat worden. 

Toch kunnen de boeken nog van dit verschrikkelijke lot gered worden. De boeken op de nullijst worden namelijk, door middel van een tentoonstelling, nog even in de spotlight gezet. Als iemand dan een leuk boek ziet, kan hij het boek nog lenen en zo zorgen dat het niet bij het oud papier belandt.

Helaas blijven er toch nog steeds boeken ongelezen. Over deze boeken zegt Bas: “De boeken waarin zelfs na de tentoonstelling nog steeds geen enkele interesse is, die komen donderdagavond waardig aan hun einde in een afscheidsritueel.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

COLUMN | Het leed dat pakketjes heet

We bestellen als Nederlander massaal online, maar de bezorging...

Pakketpunt aan huis steeds drukker: “Wel vijftien tot twintig mensen tegelijk aan de deur”

Natasja Verhoeven-van Rooij (41) heeft een pakketpunt aan huis...

Kom-uit-de-kastdag: “Het heeft me alleen maar dieper de kast ingeduwd”

Kom-uit-de-kastdag is een dag waarop extra aandacht wordt besteed...