Dit zijn de mooiste wagens van 2024: “Je bleef kijken.”

Jaarlijks rijden er tussen augustus en september verschillende optochten met indrukwekkende praalwagens door heel Nederland. Afgelopen zondag trok in Tiel het laatste corso van dit jaar door de straten, dus het wordt tijd om terug te blikken. Dit zijn de mooiste wagens van 2024.

Jeroen Berk ontwerpt en helpt ieder jaar met de bouw van een wagen voor het bloemencorso in Vollenhove, een dorp in Overijssel. Dit jaar won zijn ontwerp ‘In mijn Bovenkamer’ zelfs de eerste prijs. “Dat is gewoon gaaf, dat geeft echt de maximale waardering”, zegt hij.

In mijn Bovenkamer, Nameless Foto: Johan Vis

Website

Vanwege zijn passie besloot Berk in 2012 om alle nieuwtjes omtrent bloemencorso’s en andere optochten in het land te verzamelen op een website. “Uiteindelijk delen we allemaal hetzelfde: Een of andere debiele hobby waarin we belachelijk mooie corsowagens maken.”

Berk heeft dit jaar al veel wagens gezien, live en via foto’s. De corsowagen van bouwgroep Laer Akkermolen uit het Brabantse dorp Zundert maakte daarvan op hem de meeste indruk. Zij bouwden ‘The Lost Suitcase’. Vooral de figuratie rondom deze wagen bleef bij hem hangen: “Je bleef kijken. Deurtje open, waar is dat koffertje? Dat knallende donkerpaars en knalgeel vond ik echt een top uitwerking. Het was niet een beeld, maar echt een concept.”

‘The Lost Suitcase’ van buurtschap Laer Akkermolen Foto: Erwin Martens

Jurering

Mark Damen maakt deel uit van de jury van het bloemencorso in Zundert. Voor hem is dat een eervolle taak: “De jury kijkt anders naar wagens. Wij nemen ook factoren als originaliteit en kleurgebruik mee in onze beoordeling.” Daarnaast ontwerpt hij jaarlijks een wagen voor de Brabantsedag in Heeze, een optocht waar grote wagens gebruikt worden als decor voor een grote groep figuranten.

Voor het jurylid was de wagen ‘Beet’ van Buurtschap Schijf dan ook de terechte winnaar van het corso in Zundert. “Ik werd daar echt door aangetrokken, omdat het verhaal zo spannend was. De wagen had een prachtige detaillering en was goed uitgewerkt.”

‘Beet’ Buurtschap Schijf foto: Erwin Martens

Als corso-fan ging Mark afgelopen zondag ook nog naar het Fruitcorso in Tiel. De wagen van Geldermalsen, ‘Les Heures du Jour’ maakte veel indruk op hem. “Deze wagen was zo anders in vorm, als een schilderij. Het was echt een verfrissende wagen.”

Geldermalsen – Les Heures du Jour foto: Jan Bouwhuis
Geldermalsen – Les Heures du Jour foto: Jan Bouwhuis

Vooraanzicht

Ivo Klein Holkenborg is een fanatieke wagenbouwer voor het bloemencorso van Lichtenvoorde, Gelderland. Net zoals Marc en Jeroen is hij bezeten met het ‘corso virus’. “Ik heb alles gezien. Wat me opviel is dat alle wagens die dit jaar gewonnen hebben een sterk vooraanzicht hebben.” Als voorbeeld geeft hij onder andere de wagen van bouwgroep Boschkempers, de winnaar in zijn eigen dorp.

Boschkempers - Nachtdiertje Foto: Lieva Hillen
Boschkempers – Nachtdiertje Foto: Lieva Hillen

Abstract

Zelf is Klein Holkenborg meer fan van wat abstractere wagens. Zo maakte de eerder genoemde wagen ‘The Lost Suitcase’ ook indruk op hem. “Op handen gedragen van Haisjö vind ik ook mooi, echt abstract”, deze wagen is ontworpen door Mark Damen, die eerder dit artikel zijn mening gaf over de mooiste wagen.

Vriendenkring Haisjö ‘Op Handen Gedragen’ foto: Victor Coffa

Het verschil tussen de eerder genoemde wagens en deze, is dat op de wagens van de Brabantsedag in Heeze geen bloemen zitten. “Puur kijkend naar de Brabantsedag is de beleving, passie en figuratie echt prachtig, alleen qua wagen is het wat platter. Veel hout, maar wel mooi gebruikgemaakt van alternatieve materialen”, aldus Ivo Klein Holkenborg.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Onzeker bestaan wijngaard door gemeentelijk besluit: “Gaan ons vastlijmen”

Wegens droogte en warmtegolven van de afgelopen jaren kan...

Waarom schrikken tijdens Halloween wél leuk is: “Angst met goede afloop is juist vermakelijk”

Jaarlijks trekken duizenden bezoekers rond Halloween naar diverse pretparken...

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...