Bredase restaurants opgenomen in Michelingids: “Ons eten zorgt voor een gesprek in de omgeving”

Regio Breda – Groenterestaurant Vannu in Bavel en fine dining restaurant Uijttewaal in Breda zijn begin deze week opgenomen in de jaarlijkse Michelingids. Hiermee maken ze kans om tijdens de Michelin Awards op 7 oktober een Michelinster te krijgen. Volgens de uitbaters is de nominatie het resultaat van een goede gastbeleving en passie voor het vak.

De nominatie voor de Michelingids was voor Geertje Uijttewaal-Klijn, die samen met haar man Sven uitbater is van restaurant Uijttewaal, een enorme eer: “Het was geen ambitie op zich, maar het is wel fantastisch dat we genomineerd zijn.” Voor Uijttewaal-Klijn is de gastbeleving het allerbelangrijkst in haar restaurant. “Je moet continu goede kwaliteit leveren. Alles moet zelfgemaakt zijn, je neemt kennis van het seizoen en de producten en je stopt er liefde in. Op die manier zorg je dat de gasten terugkomen. Michelin heeft dat opgemerkt en dat is mooi, maar onze gasten zijn het belangrijkst.”

Restaurant Vannu

Een jaar na de oprichting van hun restaurant zijn eigenaars Iris Saaman en chef-kok Gijs Kemmeren van restaurant Vannu al kanshebber om een Michelinster te ontvangen. “In het begin ontvingen we bewust maar een beperkt aantal gasten in ons restaurant en dat bouwden we langzaam uit. We konden zo in alle rust en met passie aan onze unieke gerechten werken. De gasten liepen daardoor blij de deur uit en dat zorgde voor goede recensies en positieve mond-tot-mondreclame.” Ook het unieke karakter van het restaurant is een belangrijke factor gebleken. “Wij maken allerlei gerechten met plantaardige producten,” aldus Saaman. ”Dat is in deze omgeving iets wat helemaal nieuw is. Het start daardoor een gesprek op in de omgeving en dat heeft voor ons goed uitgepakt.”

Michelinster haalbaar?

Ondanks de erkenning die ze met de nominatie voor de Michelingids hebben gekregen, verwachten Saaman en Kemmeren niet dat restaurant Vannu een ster zal ontvangen: “Wij zijn een nieuw restaurant met een nieuw concept. Het is ontzettend mooi dat we in de gids staan, maar ik verwacht niet dat we de ster gaan krijgen,” zo zegt Kemmeren. Ook Saaman tempert de verwachtingen: “We zijn nog maar een jaar onderweg, dus het mag ook nog even duren voordat we zelf kunnen zeggen: nu verdienen we er een.”

Restaurant Uijttewaal

Over de kansen voor restaurant Uijttewaal durft de eigenaresse weinig uitspraken te doen. “Je wint een Michelinster natuurlijk niet zomaar. Je moet altijd kritisch op jezelf blijven omdat het altijd beter kan. Het zou zomaar kunnen. Michelin is wat dat betreft moeilijk meetbaar. Maar, als we hem winnen gaan we met zijn allen op stap!”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...