Limburgse ziekenhuisalliantie diep ontevreden over uitspraken Agema: ‘Dit viel echt tegen’

Twee bussen vol met bewoners uit Heerlen en omgeving reisden gisteren naar Den Haag toe, om actie te voeren en een debat bij te wonen over de toekomst van het Zuyderland Medisch Centrum. Fleur Agema, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, stak in dat debat deze Heerlenaren echter geen hart onder de riem: “Ik ga niet over het aanbod van de ziekenhuizen”.

Teleurstelling, frustratie, maar ook vastberadenheid zijn allemaal te horen in de stem van Theo de Groot, kartrekker van De Ziekenhuisalliantie en fractievoorzitter van de lokale Ouderenpartij. “Ze blijft zich net als haar voorgangers verschuilen achter het feit dat zij daar niet over gaat, maar dat wisten we al. Wat er nu aan haar wordt gevraagd, is om aan te geven dat ze in het gesprek tussen CZ en Zuyderland, zaken voor elkaar kan krijgen. En daar blijft ze heel magertjes in tijdens haar reactie.”

Een gebroken verkiezingsbelofte
Dat haar partijleider Geert Wilders tijdens de verkiezingen in 2023 in een SBS-6 debat aan de Heerlenaren beloofde dat geen van de medische afdelingen uit hun ziekenhuis zouden verdwijnen, strooit extra zout op de wond. “U moet die zorg krijgen. We hebben een ereschuld aan mensen zoals u”, vertelde hij toenmalig aan het publiek.

De realiteit blijkt anders. De vice-premier zegt dat de toestand van het Heerlense ziekenhuis haar aan het hart gaat, maar daar heeft de gemeente volgens De Groot helemaal niks aan. “Zuyderland staat dadelijk op het punt om acties te ondernemen richting nieuwbouw die dadelijk onomkeerbaar zijn. Dus er moet nú echt maatwerk worden geleverd.” Op de vraag of de kwestie van Zuyderland mevrouw Agema echt bezig lijkt te houden, wordt duidelijk geantwoord: “Ze geeft niet de indruk, laat ik het zo zeggen, dat ze er vol voor gaat.”

Demonstranten met spandoeken, net na het verlaten van de bus. Fotografie door David Fadaee Outan.

Doorpakken
De strijd voor de spoedafdeling, IC-afdeling en het geboortecentrum is echter nog niet volledig gestreden. “Wij blijven die druk optimaal opvoeren”, aldus De Groot. “Er zijn nog een paar andere moties ingediend. Je ziet hier en daar toch wel weer wat aanknopingspunten tussen de regels door van Fleur Agema. Ze zegt daar niet zoveel over, maar hier en daar zie je toch wel wat zaken, zoals rondom het personeel van het ziekenhuis. Maar wat voor ons echt belangrijk is, is onze mars richting het hoofdkantoor van CZ in Tilburg, op 18 oktober. Dat hebben we ook aangekondigd.”

Het zal dus nog even spannend kunnen worden.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...