Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een verhoging van maar liefst 4,9 procent. De PO-Raad stemt in met een nieuw cao voor het primair onderwijs. Die cao loopt van 1 oktober 2024 tot en met 31 oktober 2025.

Er is besloten dat het primaire onderwijs een flinke loonsverhoging verdient. Ook is er voorgestemd op een snellere doorgroei naar hoger salaris. Dat zorgt ervoor dat vanaf vandaag de loonsverhoging ingaat. ‘’Ik denk dat iedereen altijd blij is met een loonsverhoging, maar er is wel altijd de vraag hoeveel je ervan over hebt na de aftrek van toeslagen.’’ verteld Marioleine van Geel, docent in het basisonderwijs bij de Diamant.

Met een loonsverhoging is het namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat je al het geld ook netto ontvangt. Er zit toeslag aan verbonden. Je hebt een Bruto- en een Nettoloon. Brutoloon is het totale bedrag van je loon. Je werkgever houdt hierover loonbelasting en premies volksverzekeringen in. Wat resteert is je nettoloon en dat bedrag ga je terugzien op je rekening.

Een loonsverhoging van 4,9 procent is erg hoog en ook zeer nodig in het basisonderwijs. Er is namelijk al sinds 2023 een tekort aan docenten in het basisonderwijs laat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap weten in een onderzoek uit 2023. Daardoor staan leraren sneller onder druk met de hoeveelheid kinderen in één klas en de hoeveelheid extra uren ze maken. De loonsverhoging is dus een beloning voor het harde werk van de docenten in het primaire onderwijs. Maar hoeveel ervan overblijft met alle toeslagen is nog de vraag. ‘’Ik denk dat ik eerst even afwacht wat ik volgende maand op mijn bankrekening ga zien.’’

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...

Een Liefdevolle Steun: Matsie Box helpt kinderen bij verlies van een broer of zus

Stichting Nooit Voorbij heeft een zelfhulp box uitgebracht die...