Onzeker bestaan wijngaard door gemeentelijk besluit: “Gaan ons vastlijmen”

Wegens droogte en warmtegolven van de afgelopen jaren kan de Ouddorpse Wijngaard niet overleven zonder een sproeisysteem. Maar volgens de gemeente is daar geen ruimte voor. De eigenaar van de wijngaard kan zijn wijngaard niet zien sterven en laat het er niet bij zitten.

Tien jaar geleden plantte Abbas Bahramian de eerste wijnstokken van twintig centimeter. In de jaren daarna groeide de Ouddorpse Wijngaard uit tot een begrip in de omgeving. Dat alles ging niet zonder slag of stoot. “Een paar jaar geleden hebben we veel last gehad van warmtegolven en droogte. Daardoor zijn we rond de driehonderd planten verloren,” zegt Abbas. Uiteindelijk hebben ze het voorbeeld van andere wijngaarden in Nederland gevolgd en zijn ze overgegaan op een irrigatiesysteem om de planten te bewateren. Om die installatie te beschermen tegen weerschade heeft Abbas twee glazen hobbykassen geplaatst. Maar als het aan de Gemeente Goeree-Overflakkee ligt, moeten die kassen weg.

Twee ton schade

Abbas heeft eerder al een gemeentemedewerker uitgenodigd voor een rondleiding over de Ouddorpse Wijngaard, in de hoop hem te overtuigen van het belang van de kassen. Maar die poging was tevergeefs. “Het bestemmingsplan van het perceel laat de bouw van tuinbouwkassen niet toe,” zegt Gert van Nieuwaal, woordvoerder van Gemeente Goeree-Overflakkee. “We zijn bereid in gesprek te gaan om mogelijke oplossingen te verkennen en zijn hierover al in contact met betrokkenen.” Maar volgens Abbas ziet hij niet veel andere opties om zijn wijngaard in leven te houden. “Een overkapping is de enige oplossing. In de winter zijn de leidingen gesprongen door vorst en in de zomer kampen we met droogte. Zonder het sproeisysteem, dat wordt beschermd door de twee kassen, moeten wij de hele wijngaard rooien. Dat is een schadepost van bijna €200.000,” zegt Abbas.

De gemeente zegt veel aandacht te hebben voor klimaatadaptatie: “onder meer aan de hand van het programma ‘Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee’. De insteek van dit programma is om samen met inwoners en ondernemers de duurzaamheidsvraagstukken op te pakken.” Ondanks dat de wijngaard zich probeert aan te passen aan een veranderend klimaat, kan de gemeente de hobbykassen niet door de vingers zien. Zij heeft de Ouddorpse Wijngaard laten weten dat de twee kassen echt wegmoeten, omdat het niet mag volgens het bestemmingsplan.

‘We gaan ons vastlijmen

De medewerkers en vrijwilligers van de wijngaard zijn strijdbaar. “Wij gaan terugvechten en we gaan niet opgeven.” Abbas is dagelijks met het nieuws bezig. Ook zijn bezoekers komen voor de wijngaard op: “Als ik het aan klanten vertel, zeggen ze: ‘We gaan ons vastlijmen aan de kas.’ Ik doe het niet alleen voor mezelf. Ik zie tranen in de ogen van mijn bezoekers als ik vertel dat ik moet stoppen met de wijngaard.” Daarom is er een petitie opgezet met het verzoek om het besluit van de gemeente te herzien. De gemeente is ook op de hoogte van de petitie. “Nog los van de petitie zijn we als gemeente bereid om constructief mee te denken bij het zoeken naar oplossingen, binnen de wettelijke kaders die er zijn op het gebied van bouwen en vergunningen,” laat de woordvoerder weten.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Advocaat Faber baalt; verdachte komt niet opdagen

Verdachte Rico M. (25) is niet verschenen bij de...

Zilverprijs stijgt 31 procent, smid merkt weinig

De zilverprijs is omhoog gegaan. Met een recordgroei van...

Kinkhoestvaccinatie aanbevolen voor werknemers in contact met baby’s jonger dan 6 maanden

Werknemers die regelmatig in contact komen met baby’s jonger...