Sociale media moet de redding zijn van toekomstig nieuws

Uit een nieuw rapport van het Commisariaat voor de Media (CvdM) blijkt dat de interesse van de jeugd voor het algemene nieuws nog ver te zoeken is. Jongeren vinden hun nieuws op sociale media platformen. Daarintegen vertrouwen ze het nieuws op sociale media meestal niet. Het NOS heeft wel een grote aanhang van jonge kijkers. Dat komt door hun sociale media aanwezigheid. Het CvdM moedigt andere nieuwsmedia aan om zich ook meer te richten op sociale media, als ze nog relevant willen zijn voor de jongeren doelgroep.  

Media

Jongeren maken steeds minder gebruik van traditionele media om op de hoogte te zijn van wat er speelt in de wereld. Het CvdM zegt in hun nieuwe rapport dat 78% van de jongeren alleen sociale media gebruikt hiervoor. Op platformen zoals Instagram en TikTok komt het nieuws langs zonder dat ze hiervoor hoeven te zoeken. Nieuwsmakers zijn niet aanwezig genoeg op sociale media om actief nieuws te kunnen volgen. Niet-journalistieke informatiebronnen zoals Instagram account Cestmocro hebben meer jonge volgers dan het NOS. Het vertrouwen in de nieuwsmedia is niet het probleem. Cestmocro wordt veel minder vertrouwd (33%) dan bekende nieuwsmedia het NOS (85%), Nu.nl (71%) of RTL (71%). Er is geen aanbod genoeg van traditionele nieuwsmedia op sociale media en jongeren gaan veel minder snel zoeken naar nieuws online. “Nieuws is belangrijk. Ik krijg het gewoon meestal niet mee. Zoiets als NOS stories volg ik dan wel, maar een artikel op hun site is zo saai.” aldus Noah, 17 jaar. 

Toekomst

Het CvdM raadt nieuwsmedia aan om meer gebruik te maken van sociale media als platform om echt nieuws te brengen. Jongeren hebben een laag vertrouwen in hun bronnen op sociale media omdat er geen transparantie is in hun onderzoek. Alsnog zijn ze wel geïnteresseerd in het nieuws. Er is gewoon geen aanbod genoeg van betrouwde nieuwsmakers die zich op de jongeren richten. “Het is wel belangrijk , maar het is niet echt interessant gebracht. Ik zou echt niet een heel artikel kunnen lezen.” aldus Kaylee, 21 jaar. Jongeren kijken veel snellen naar een filmpje op sociale media, omdat dit gericht is naar hun. Het CvdM zegt dat de mediaroutines van de jeugd al ontwikkeld zijn. Het ligt nu bij de traditionele nieuwsmedia om hun mediagedrag te begrijpen en erin mee te gaan.  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Bidsprinkhanen uit Limburg komen ook naar Brabant en daar mogen we best blij mee zijn

De bidsprinkhaan plant zich nu voor het eerst voort...

Advocaat Faber baalt; verdachte komt niet opdagen

Verdachte Rico M. (25) is niet verschenen bij de...

Zilverprijs stijgt 31 procent, smid merkt weinig

De zilverprijs is omhoog gegaan. Met een recordgroei van...