‘Een Steeds Groter Probleem’: Hoe Antisemitische Boeken via Bruna Onopgemerkt Verkocht Worden

Volgens de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) is er een dringende behoefte aan een betere controle op de inhoud van buitenlandse boeken die automatisch in Nederland worden verkocht. De NCAB heeft al in voorgaande jaren initiatieven gelanceerd om de verkoop van antisemitische boeken bij grote retailers te voorkomen, maar dit blijkt nog niet genoeg.


Zo ging het onder andere fout bij Amazon, Bol.com, en dit jaar ook bij Bruna. Hier waren bijvoorbeeld titels zoals ‘Over Joden en hun leugens’, een heruitgave van een antisemitisch pamflet uit de zestiende eeuw van de Duitse theoloog Maarten Luther, beschikbaar op de website. “Een steeds groter deel van de boekverkoop is online. Dit stelt ons voor nieuwe uitdagingen. Er is een nieuwe aanpak nodig om de verkoop van antisemitische content tegen te gaan”, aldus Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding. Samen met grote boekenretailers werkt de NCAB aan betere filters en screeningmethoden om haatdragende titels vroegtijdig te detecteren en uit de schappen te halen.

Hoe Slopen Deze Boeken Bruna Binnen?

Boekenwinkel Bruna neemt miljoenen titels over van buitenlandse boekengroothandels zoals Libri en Ingram. Deze collecties bevatten ook antisemitische boeken, zoals delen van The Culture of Critique-trilogie van complotdenker Kevin B. MacDonald. Omdat Bruna niet genoeg controleert op de inhoud van deze automatisch overgenomen boeken, belanden deze titels ongefilterd in de winkels en op de website.

Bruna’s moederbedrijf, Audax Retail, werkt inmiddels samen met andere platforms om de controlemechanismen te verbeteren. “Wij willen zorgvuldig omgaan met de vrijheid van meningsuiting, maar ook voorkomen dat we haatdragende content verkopen”, aldus Bol.com, dat al deelneemt aan het initiatief. Wat het initiatief precies inhoudt, is niet duidelijk.

Oplossingen voor de Toekomst

De NCAB en grote retailers willen samen een nieuwe aanpak ontwikkelen om antisemitische en extremistische content te blokkeren. Begin 2025 organiseert de NCAB een bijeenkomst met vertegenwoordigers van webshops en platforms om ervaringen en plannen uit te wisselen, zodat dit probleem in de toekomst beter kan worden voorkomen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Voetballen tegen eenzaamheid

Afgelopen week deden 180 ouderen, verdeeld over 12 teams,...

Het is gezelliger in het dorp dan in de stad

Zou jij je sleutel uitlenen aan je buurman? Waarschijnlijk...

Hoe bereidt Prince zich voor op het nieuwe seizoen van HNTM 

Prince Schoutissen, een student uit Deurne, is een van...