Tijdelijke beeldende kunst en muziek komen bij elkaar tijdens laatste dag Lustwarande

Een samenkomst van synth, gitaar, viool en een omgedraaide teil mét afwasborstel vullen het normaal zo stille Wandelbos. Afgelopen weekend beleefde de tijdelijke kunstexpositie Lustwarande in Tilburg een indrukwekkende afsluiting, waarin kunst en muziek harmonieus samenkwamen. “Oost-Europees, folk en een beetje improvisatie.”

De vier Tilburgse bandleden spelen deels eigen nummers en deels geïmproviseerde stukken, lachende wandelaars proberen een plekje te zoeken tussen de Perzische kleden, gevallen blaadjes en houten klapstoelen. Jonge kinderen dansen achter de band, maar de muzikanten zien dat niet. De wandelaars die zich ook helemaal in de muziek willen verliezen, kunnen speciale koptelefoons bij de geluidstechnici afhalen.

Lustwarande

Gedurende drie maanden werd het Oude Warande Park in Het Wandelbos omgetoverd tot een levendig kunstbos, waar beeldende werken van lokale kunstenaars tentoongesteld werden. Vooral houten sculpturen sierden het pad, en bezoekers konden de kunstwerken van dichtbij bewonderen. Lustwarande is een jaarlijks terugkerende expositie die kunst op een toegankelijke manier presenteert in een groene, open omgeving. Ook op de laatste dag van Lustwarande, doken overal in het bos enthousiaste wandelaars op om met grote ogen de kunst te bewonderen.

Rauwslinger

De band Rauwslinger, die bekendstaat om hun improvisatie, trad op onder leiding van Max Swagemakers. “Dat klinkt misschien hiërarchisch, maar we werken eigenlijk heel democratisch,” legt een van de bandleden uit. “Fouten zijn bij ons welkom, en dat houdt het spannend.” De band speelde met onconventionele instrumenten, zoals een afwasborstel, wat zorgde voor een unieke muzikale beleving. Het optreden werd mogelijk gemaakt door Studio Schimmel, een organisatie die zich inzet voor de culturele sector in Tilburg.

Lustwarande heeft met dit slotweekend wederom bewezen een belangrijke rol te spelen in de Tilburgse cultuuragenda, waar lokale kunstenaars en muzikanten de kans krijgen om zich te laten zien.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Recensie: Zusters zonder liefde; een indringende blik op vrouwelijk misbruik in de kerk

Mannelijk misbruik in de kerk wordt de afgelopen jaren...

Bewegend geld ophalen voor het goede doel: “Ik stink nu maar ben wel gelukkig”

Maastricht – Geld ophalen voor het goede doel door...

Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel...

Populariteit alcoholvrij bier onder druk door belasting

Alcoholvrij bier wint razendsnel terrein in Nederland, en dat...