Geen FJ Nieuwsprijs door weinig animo en onvoldoende kwaliteit: ‘Ik durf niet’

TILBURG – Dit jaar reikt Fontys Journalistiek geen Nieuwsprijs uit. Vier studenten hebben een inzending ingestuurd, maar omdat de producties geen eigen nieuws bevatten, kiest de jury ervoor de wisselbeker en duizend euro (journalistiek) prijzengeld niet uit te delen. Met een nieuwe inzendbutton die al op eydaily.nl staat zou het makkelijker moeten worden voor studenten om mee te doen, maar het inzenden is niet het probleem voor Fee Blom, derdejaarsstudent: “Ik durf niet te zeggen dat mijn productie een prijs verdient.”

Fee Blom weet waar ze haar productie kan inleveren en wat de deadline is. “Ik heb campagnes gezien, op sociale media wordt het gepusht, maar wat is goed genoeg voor zo’n prijs?”, vraagt Fee zich af. “Ik heb de lat heel hoog gelegd en ben niet snel trots op mezelf”, stelt de studente. “Ik durf niet te zeggen dat mijn werk gelijk staat aan winnende producties van voorgaande jaren, en als ik verlies van andere studenten, voelt het ook niet goed. Vergelijken vind ik niet fijn.” Het prijzengeld en de ‘eeuwige roem’ halen Blom niet over.

‘Zelfvertrouwen heeft tijd nodig’
“Studenten zijn bescheiden of iets nieuwswaardig is”, zegt voorzitter van de Nieuwsprijs Monique van de Ven. “Het is de bedoeling dat je daar wat zelfverzekerder mee wordt op de opleiding. Het is ook een van de leeruitkomsten op de Nieuwsredactie.” Van de Ven trekt in twijfel of er extra lessen moeten komen voor het zelfvertrouwen van studenten op Fontys Journalistiek: “Heeft een gebrek aan zelfvertrouwen te maken met journalistiek of speelt dat bij jonge mensen in het algemeen? In dat tweede geval heeft het gewoon tijd nodig.”

Oud-winnaar Rens van de Plas vindt het jammer dat dit jaar niemand het zelfvertrouwen meeneemt dat een Nieuwsprijswinnaar krijgt. “Je naam wordt in de trofee gegraveerd, je foto hangt erbij, je werk wordt echt bekroond. Dit gevoel gun ik elke student,” zegt hij. “Maar dat moet je dus wel durven: met je hoofd boven het maaiveld uitsteken.”

Mismatch
Van de Plas heeft in 2020 een verhaal over gestreamde uitvaartceremonies gemaakt. Hij stuurde zelf zijn item voor de Nieuwsprijs in om zich als journalist te profileren, maar ook om te zien waar hij in het werkveld staat. “Als dit jaar de producties niet aan de eisen voldoen, begrijp ik dat de keuze is gemaakt om deze niet uit te reiken, maar er moeten gewoon goede verhalen zijn. Ergens is een mismatch. Misschien dat docenten meer kunnen aansporen.” Dat is ook precies waar Van de Ven op doelt. “Ik heb aan alle docenten gevraagd of ze meekijken en aansturen.”

De prijs gaat niet naar het mooiste verhaal
Dit jaar is de tweede keer dat de Nieuwsprijs niet is uitgereikt. Twee jaar geleden ging het ook niet door. “Dat wil je helemaal niet”, zegt van de Ven. “Maar je wil bewaken waar de prijs voor staat. De prijs gaat naar de productie met het beste nieuws, niet het mooiste verhaal.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...