Borstkanker bij mannen: zeldzaam maar  niet onmogelijk

Gister was het dag van de borstkankerMAN. Een belangrijke dag om aandacht te vragen voor borstkanker bij mannen. Het is een hele zeldzame vorm van kanker om als man te krijgen, maar het is niet onmogelijk. ”Ongeveer 130 – 180 mannen krijgen het per jaar. Dat is een stuk minder in vergelijking met de 15.000 – 18.000 vrouwen die het krijgen per jaar, maar toch is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden.” vertelt Mirjam Rinzema, werknemer bij borstkankervereniging Nederland (BKN).

Een zeldzame vorm van kanker bij mannen, maar wel heel belangrijk om aandacht aan te besteden. ”Kanker is niet te vermijden, maar wel te ontdekken.” Zo laat Mirjam van BVN weten dat het erg belangrijk is om jezelf te checken. Tenminste een keer in de twee maanden. Hoe check je jezelf dan? ”Je moet op de juiste plekken voelen. Bij je tepel, de hele borst en in de oksel. Als er dan een keer een verandering is in hardheid van die plekken, of ontstaan van bulten die er normaal nooit zaten, is het verstandig om naar de dokter te gaan.”

Omdat mannen weinig klierweefsel hebben in de borst ontstaat de borstkanker bijna altijd bij mannen in de melkgangen bij de tepel. De meest voorkomende veranderingen in de borst is het knobbeltje. Die doen geen pijn maar het voelt als een verdikking die vaster is dan het weefsel om de knobbel heen.

Bij ongeveer 90 procent van de mannen is de borstkanker hormoongevoelig geeft borstkanker.nl aan. Dat betekent dat de tumor groeit onder invloed van hormonen. Onder andere oestrogeen en/of progesteron. Deze tumor kan dan behandeld worden met een hormoontherapie. De hormoontherapie bestaat uit medicijnen die de aanmaak van de hormonen beperken. Het is dus een hormoontherapie met pillen om de tumor kleiner of zelfs weg te krijgen.

”Kanker is helaas niet te voorkomen. Wel zijn er de algemene tips: niet roken, gezond leven, genoeg bewegen enzovoort.” laat Mirjam weten. De vorm van borstkanker bij mannen blijft dus zeldzaam, maar niet onmogelijk om te krijgen. Dus check jezelf.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Kritiek op voorstel tot onvruchtbaarheid van wolven

De Tweede Kamer heeft recent de mogelijkheid besproken om...

Patholoog Frank van de Goot over Liam Payne zijn val: ‘Dit kan je niet weten’

Een schok voor de muziekindustrie en de fans die...

Ophef award Dolfinarium; waarom stilte bij andere prijswinnende dierentuinen?

Het Dolfinarium in Harderwijk ontvangt kritiek van dierenrechtenactivisten na...