Meldpunt voor misstanden in cosmetische zorg geopend

De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) heeft maandag 7 oktober een meldpunt geopend voor huidschade door cosmetische behandelingen. Het meldpunt richt zich op consumenten die schade hebben opgelopen na een cosmetische behandeling. Zij kunnen nu melding maken van misstanden, met als doel deze beter in kaart te brengen en actie te ondernemen.

Misstanden in de cosmetische zorg

Monique van Bekkum, directeur van de NVH, legt uit dat het meldpunt is opgezet naar aanleiding van aanhoudende misstanden in de cosmetische zorg, vooral bij licht- en laserbehandelingen. “Er zijn al langere tijd signalen dat deze behandelingen risico’s met zich meebrengen,” vertelt Van Bekkum. “Hoewel er wel stappen zijn gezet richting een kwaliteitskader voor cosmetische zorg, ontbreekt het nog aan duidelijke wetgeving over wie dergelijke handelingen mag uitvoeren.”

Gebrek aan regelgeving

Het laatste rapport van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt dat strengere regelgeving niet dringend nodig is. Dit komt doordat meldingen bij de IGJ uitblijven, maar in de praktijk lijkt het beeld anders. “Er blijven meldingen binnenkomen van huidproblemen en verbrandingen door onzorgvuldig uitgevoerde behandelingen,” aldus de directeur. Daar komt bij dat cliënten geen meldingen durven doen uit schaamte of, omdat zij onder druk worden gezet door behandelaren. ‘’Veelal worden behandelingen ook uitgevoerd omdat er schaamte over iets is, dat het mis is gegaan versterkt dit alleen maar.’’

Waarom nu?

Volgens Van Bekkum is het juist nu belangrijk om een meldpunt te openen om de drempel voor het melden van problemen te verlagen. “Door de mogelijkheid van anonieme meldingen hopen we een beter beeld te krijgen van de omvang van de incidenten. Het uiteindelijke doel is om genoeg informatie te verzamelen om in gesprek met instanties zoals de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het VWS tot oplossingen te kunnen komen.”

Hoewel de IGJ zelf ook een meldpunt heeft, richt dit zich voornamelijk op ernstige calamiteiten. De directeur benadrukt dat cosmetische behandelingen weliswaar niet levensbedreigend zijn, maar dat de gevolgen ervan, zoals littekens en psychische schade, blijvend kunnen zijn.

Verwachte meldingen

De meeste meldingen die worden verwacht, zijn verbrandingen door behandelingen zoals laser ontharing en tatoeageverwijdering. “Deze incidenten variëren van lichte verbranding tot ernstige littekens, vooral in het gezicht,” zegt Van Bekkum. “Andere technieken, zoals radiofrequente behandelingen, kunnen ook permanente schade veroorzaken als ze niet goed worden uitgevoerd.”

Opleiding en bevoegdheid

Van Bekkum pleit voor het vaststellen van wie de handelingen wel en niet mogen uitvoeren. “De beroepsgroepen van huidtherapeuten en cosmetisch artsen zijn specifiek opgeleid voor dit soort behandelingen. Het is van groot belang dat zij degene zijn die deze zorg bieden,” stelt ze. Momenteel kunnen ongeschoolde behandelaars echter nog steeds risicovolle handelingen uitvoeren, wat consumenten in gevaar brengt.

Doel van het meldpunt

“Het doel van het meldpunt is om inzicht te krijgen in de aard en omvang van de problemen,” besluit de directeur. ‘’We willen ervoor zorgen dat deze gegevens voldoen aan de regels van de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Daarbij is ons belangrijkste doel dat alleen goed opgeleide professionals bepaalde behandelingen mogen uitvoeren.” Ondertussen blijft de NVH in gesprek met het VWS en de IGJ om de veiligheid binnen de cosmetische zorg te verbeteren.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...